Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget ursäktar grovt våld

Annons

Våldet och brutaliteten kryper allt närmare oss i vardagen. För någon vecka sedan nådde den även min familj. Då fick jag veta att några tagit sig in i min kusins bostad på Majorsgatan i Borlänge och misshandlat honom och stulit hans pengar.

Det är andra gången någon helt fräckt tagit sig in i hans bostad och stjäl hans pengar. Men den här gången tog man inte bara pengarna, utan gav sig på honom och misshandlade honom.

Till saken hör att han är blind. Han hade alltså inte en chans att se vem förövarna var eller att försvara sig. Det är ett hänsynslöst och av

skyvärt brott som det inte finns någon ursäkt för.

Inte bara för att han är min kusin. Utan därför att samma våld upprepas dagligen på olika platser. Om och om igen.

I mitt jobb och som politiker har jag mött våldets konsekvenser många gånger. Jag har sett unga och äldre som fått sina liv sönderslagna för alltid på grund av ett allt grövre våld som de flesta gånger är oprovocerat.

Jag blir lika arg och ledsen varje gång det händer. Jag blir lika skrämd över den likgiltighet över det mänskliga värdet som många förövare visar.

Det senare är naturligtvis en försvarsattityd och som ofta har sin grund i traumatiska upplevelser under uppväxten. Men det ursäktar inget brott.

Det måste börja föras en samlad politik mot det meningslösa våldet. De huvudsakliga åtgärderna mot otryggheten måste ske genom att avsätta pengar till fler poliser.

De sociala aspekterna är viktiga för att på lång sikt stävja våldet. De som faller in i en kriminalitet måste få alternativ att välja på. Allmänheten har också ett ansvar genom att anmäla iakttagelser till polisen.

På kort sikt är det viktigt att kunna straffa dem som begår brotten.

HELEN DOKTARE POLISSTYRELSEN I NORRBOTTEN

Mer läsning

Annons