Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget underhåll av Dalhallavägen i vinter

Annons

När Kullbergs kalkverk lades ned köpte kommunen Draggängarnas kalkbrott, dagens Dalhalla.

- Sedan dess har vinterunderhåll skötts oreglerat av kommunen, Dalhalla och de skogsbolag som avverkat skog. Hela tiden har dock skogs- och markägarna haft det formella ansvaret, säger kommunens samhällsplaneringschef - Leif Kratz.

Just nu pågår en förrättning under ledning av lantmäteriet. En arbetsgrupp med markägare från omgivande byar deltar i det arbetet.

- En riktig vägförening skulle vara det bästa för driften. Vi hoppas att en förening kan bildas redan under nästa år, säger Kratz.

I väntan på den nya organisationen står vägen utan organiserad plogning och sandning.

-Det gäller för övrigt de flesta skogsbilsvägarna i kommunen. Det är den eller de som behöver ha vägen farbar som snöröjer. Det kan exempelvis handla om skogsbolag som behöver få ut timmer ur skogen, eller om exempelvis Dalhalla har något pågånde arbete i anläggningen. Kommunen har också tagit någon "sväng" då och då, säger Kratz.

Inför vintern har kommunen dessutom satt upp skyltar där det framgår att bron över Enån inte får användas av tungt lastad trafik.

-Bron över Draggån är helt enkelt inte byggd för det. Den tunga trafiken får åka runt på annat sätt, säger Leif Kratz.

För några år sedan bekostade kommunen en asfaltering till Dalhalla.

- Vägen i sig är bra. Det här innebär ingen fara för sommarens verksamheter i Dalhalla. Det är på vintern som vägförhållandena kan ställa till det. Boende i området tycker säkert att det skulle vara bra om vägen mellan byarna blev underhållen vintertid. Vi hoppas dock att det ska lösa sig med förrättningen och att en ny vägförening kan bildas. Men det är lantmäteriet som avgör det, säger Kratz.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons