Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget svar är också ett svar

Annons

Trots idoga försök att få Owe Ahlinder att offentligt berätta var Hedemoracentern står i fråga om kollektivavtal. Trots två insändare med begäran om svar, så vill inte Owe Ahlinder ge sin åsikt tillkänna.

Därav rubriken "Inget svar är ju också ett svar". Jag kan alltså inte tolka centern i Hedemora på annat sätt än att den delar åsikten som framförs av högern och arbetsgivarna, att kollektivavtalen kommer att motarbetas om den borgerliga alliansen vinner nästa års val.

Ahlinders ovilja att svara på mina frågor, delas dock inte av andra, som alltid tycks komma till Ahlinders hjälp. Nu skrev signaturen Pragmatiker en insändare i polemik mot min fråga till Hedemoracentern. Efter min förra insändare anklagades jag för att acceptera att Lidl fanns i Hedemora, genom att handla i nämnda affär.

Jag svarade att det gör jag inte. Eftersom jag bor i Långshyttan anser jag att man bör handla lokalt. Därav svaret: "Jag handlar fortfarande inte på Lidl."

Men om vi nu ska dra ut konsekvensen av vad signaturen Pragmatiker skriver, nämligen att alltid handla där det är billigast. Då måste väl i konsekvensens namn Pragmatikern anse att de butiksanställda ska sänka lönerna. Då blir ju varorna billigare.

Men jag vill ju se butikskassörskan (det är oftast en hon) i ögonen med hedern i behåll när jag handlar. Jag skulle må psykiskt dåligt av att veta att min matkasse blir billigare på grund av sänkta löner och usla arbetsvillkor.

Ta till exempel textilindustrin. Vare sig i Europa eller USA finns någon textilindustri kvar att tala om. I stället har industrin etablerat sig i Asien, där barn och unga tjejer tillverkar våra kläder under slavliknande villkor.

Ofta är barnen kedjade till vävstolarna, jobbar 16 timmar per dygn och får sova på fabriksgolvet. Skolgång är inte att tänka på.

Ett barn tillåts inte vara ett barn, med lek och skoj. I stället stjäls barnens barndom av oss konsumenter i väst, som vill ha billiga kläder på kroppen. Huvudsaken är att, som signaturen Pragmatiker skriver, varorna är billiga.

En sak kan jag dock hålla med Pragmatikern om, "det är roligt att K-E och Allan Mattsson har så god ekonomi att de inte behöver handla till lägsta pris."

Så är det tack vare att jag har lön enligt kollektivavtal, så har jag råd att handla hos min lokala ICA-handlare.

Skulle det bli som Owe Ahlinders parti och de övriga inom högeralliansen vill, att kollektivavtalen försvinner, då får vi en eländeskonkurrens nedåt på lönerna och det vill inte jag. Vill Pragmatikern det?

ALLAN MATTSSON

Mer läsning

Annons