Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget storfängelse i Falun

Annons

Svar till signaturen "Ping" angående ett eventuellt nytt fängelse i Falun (FK den 12 augusti), samt kommentar till FK:s ledarredaktion

Olika diskussioner om ett nytt fängelse i Falun har pågått allt sedan nedläggningen av gamla Falufängelset 1995.

Falupartiet och moderaterna har försökt att agera i frågan under en tio-årsperiod utan att nå någon framgång.

När jag tillträdde som KS-ordförande 2002 samlade jag en grupp bestående av politiker, representanter för kriminalvården, SEKO och andra sakkunniga för att gå till botten med frågan. Analysen visade att vi borde satsa på ett "kriminalvårdens hus" där man kombinerar 20 arrestceller, 50 häktesplatser och 100 anstaltsplatser.

Av de 100 anstaltsplatserna borde 30 platser avsättas för programverksamhet för narkotikamissbrukare, 30 platser för utslussning och frigång och resterande för observation, sjuk och normalplatser.

Det här är med andra ord inte en anläggning som ska inrikta sig på tunga återfallsförbrytare. Idéerna med ett "kriminalvårdens hus" har diskuterats med justitieminister Thomas Bodström.

Osäkerhet om vilka nya resurser kriminalvården kommer att ha, hur organisationen ska se ut, ny generaldirektör med mera har gjort det osäkert om vårt koncept passar in i den framtida planeringen. Projektet är dock inte avfärdat.

När justitieministern nu öppnar för ett nytt storfängelse med hög säkerhetsklass, så liknar inte detta våra presenterade planer. Om detta också innebär att frågan om ett fängelse i Falun ska avföras är för tidigt att säga. Men man bör ändå göra en mer noggrann analys än att bara anta förslaget med ett nytt säkerhetsfängelse som det bästa.

Även de fackliga organisationerna har uttryckt tveksamhet till denna typ av anläggning. Sammanfattningsvis så kan man säga: Cirka tio års agerande av falupartister utan ett genombrott skulle inte jag beteckna som "kraftfullt". Jag är inte heller säker på att regionen är intresserad av att hysa den typ av säkerhetsfängelse som nu debatteras.

Insändarens synpunkter i övrigt finns det ingen anledning att kommentera.

Jonny Gahnshag (s)

Kommunstyrelsens ordförande i Falun

Mer läsning

Annons