Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget stopp för master

Annons

Trelleborgs kommun har beslutat att säga nej till masterna och ger inga bygglov. Sunne kommun vill ha ett tillfälligt stopp.

Falun ger bygglov. Men kommunledning har skrivit till regeringen och begärt att utbyggnaden tillfälligt stoppas tills man vet mer om riskerna. Detta för att det finns så motstridiga forskarrapporter om dem.

Enligt kommunalrådet Dan Westerberg prackades utbyggnaden av 3G-nätet på kommunerna utan vare sig miljö- eller hälso-aspekter eller riktlinjer om hur man skulle hantera frågan och folks oro för strålningen.

I går behandlade näringsdepartementet Sunnes och Faluns begäran om ett stopp. Beslutet blev att inte vidta några åtgärder alls.

Regeringen kan helt enkelt inte, av flera skäl, lägga sig i saken, uppger handläggare Ingolf Berg på departementet.

Till att börja med var det EU-parlamentet som beslutade att medlemsstaterna skulle möjliggöra införandet av 3G-systemet och det har regeringen gjort redan år 2000.

Men besluten om vilka som tilldelats licenserna har Post- och telestyrelsen, PTS, tagit på bemyndigande av regeringing.

- Och regeringen kan inte ändra detta med mindre än att bemyndigandet dras in, säger Ingolf Berg.

Men även om man skulle vilja det är det en omöjlighet, framhåller han. Licenserna är utdelade och operatörerna har påbörjat arbetet.

- Och ska vi gå in och röja och röra i det blir det via domstolarna. Operatörerna skulle säkert öppna skadeståndsprocesser mot staten, säger Ingolf Berg.

Vad gäller rädslan för strålningen från mastantennerna, som både kommuner och medborgare framhåller, är det inget skäl för att stoppa masterna, uppger Statens Strålningsinstitut.

Därmed är det upp till kommunerna att ge byggloven. Och den processen kan heller inte regeringen lägga sig i då kommunernas myndighetsutövning regleras av förvaltningslagen.

- Vi kan inte gå in och ändra i kommunala bygglovsärenden om de inte överklagas till regeringen eller regeringsrätten, uppger Ingolf Berg.

Sådana har det redan varit på master. Och det har blivit avslag så det finns prejudicerande domar.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons