Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget stopp av besparingar

Annons

Det finns ingen anledning att omedelbart stoppa de besparingsbeslut som landstingets driftstyrelse beslutat om, anser länsrätten.

Länsrätten har nämligen beslutat att avslå yrkandet om inhibition, att beslutet tills vidare inte skulle få verkställas.

Det är Ken Swedenborg och Lilly Granberg från Folkkampanjen för sjukvården som överklagat driftstyrelsens beslut om en mängd sparförslag. Bland annat hänvisar de till att besluten inte har beretts i laga ordning, eftersom ledamöter först kvällen före fick tillgång till underlaget. Dessutom pekar de på att dessa beslut endast kan fattas av fullmäktige, efter en rejäl beredning.

Landstinget får nu på sig till den 23 augusti att yttra sig över Swedenborg och Granbergs överklagande.

Landstingsrådet Alf Johansson, (s) är inte orolig för att länsrätten ska riva upp beslutet:

- Det enda beslut som jag ser som möjligen skulle påverka strukturen i landstinget är psykiatriavdelningen i Mora. Men där finns bara beslut om att utreda konsekvenserna om en nedläggning, inte att den ska läggas ned. Det är heller inte bestämt exakt vilka vårdcentraler som ska läggas ner, säger Alf Johansson.

Han pekar på att flera av driftstyrelsens beslut är förslag som landstingsstyrelsen ska ta ställning till i augusti.

- Av de beslut som driftstyrelsen fattade rörde 50 av 80 miljoner sådant som ligger i delegationsramen för närsjukvårds- och länssjukvårdscheferna. Jag kan inte se att något gjorts fel.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons