Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget stöd för motion

Annons

I motionen som lämnades in vid det senaste kommunfullmäktige yrkade motionärerna på att nuvarande förvaltningsform ska bibehållas och att kommunen ska sätta sig emot en sammanlagning av samfälligheterna. Men skogsförvaltningen i Malungs kommun menar att det torde råda missförstånd och okunnighet när det gäller lagstiftningen.

De som skrev under motionen och som skogsförvaltningen menar inte egentligen vet vad de skrivit under var centerpartisterna Pär Kindlund, Björn Rosén, Yvonne Eriksson och Ann-Louise Eklund samt moderaten Tom Martinson och folkpartisten Bengt Thorén.

I sitt yttrande säger skogsförvaltningen att motionärerna helt korrekt konstaterar att lagen om samfälligheter från 1973 är tvingande i så måtto att om en eller flera delägare begär den nya förvaltningsformen ska denna införas i föreningen. Och inför årets jordägarstämma har sju medlemmar ansökt om förändring av förvaltningsformen enligt den moderna lagstiftningen. Att kommunen i detta läge med eller utan juridiskt ombud aktivt skulle motarbeta gällande lagstiftning torde knappast vara en kommunal uppgift. Anlitandet av juridiskt ombud vore ekonomiskt oförsvarbart eftersom utgången ändock är given, menar skogsförvaltningen i sitt yttrande.

En fördel med en sammanslagning är enligt skogsförvaltningen att man kan göra besparingar. Ägandeförhållandena i de båda föreningarna är också i stort sett de samma.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit del av yttrandet och man ställer sig också bakom skogsförvaltningens förslag att föreslå att kommunfullmäktige avslår motionen. Det är chefen vid skogsförvaltningen Mats Larsson och Birger Eklund som tagit fram yttrandet som nu ska ligga till grund för ett beslut i kommunfullmäktige.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons