Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget slarv med säkerheten vid sprängningen

Annons

Detta med anledning av tisdagsförmiddagens fatala sprängning i samband med den pågående ombyggnaden av länsväg 245 ett stycke uppvägs badplatsen vid Säfsen Resort.

Som NLT omtalade i tisdagens nummer av tidningen hävdade badgästerna vid Säfssjön att sprängstenar och splitter formligen haglade över stranden och vattnet efter den kraftiga detonationen.

Missödet inträffade i tolvtiden när en stor sten i slänten vid kurvan skulle delas för att bli lastbar för avtransport.

- Enligt den information som jag har fått hade alla nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtagits innan laddningen detonerades. Trafiken stoppades från båda håll och vägvakter fanns på plats. Dessutom har vi alltid en varningssignal som ljuder för att varna obehöriga som kan finnas i närheten, säger Eriksson.

- Men varför det ändå gick fel har vi ännu inte kunnat klarlägga, säger Eriksson, som vill betona att företagets sprängare är mycket yrkesskickliga och rutinerade.

En teori är emellertid att det, av någon anledning, kan ha uppstått en glipa i mellan sprängmattorna av utrangerat däckgummi.

Han ifrågasätter emellertid uppgifter om att badplatsen hade drabbats av ett omfattande stenregn.

- Sprängaren och de som stängde av trafiken uppmärksammade inte den sten som påstås ha flugit ända till badplatsen. Däremot såg de någon sten som gick rakt ut i sjön mer än 100 meter från badplatsen.

- Men det här är saker som inte får hända och vi kan bara vara glada att det varken blev personskador eller materiella skador, slutar platschefen som känner starkt med den drabbade sprängaren.

- Han har tagit väldigt illa vid sig av händelsen och mår mycket dåligt. Han var chockad när jag talade med honom efteråt och om han behöver hjälp med krishantering ställer vi naturligtvis upp med det.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons