Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget skattestopp

Annons

Dalarnas genomsnitt är 33,09, vilket alltså förutom både begravningsavgift och medlemsskap i Svenska kyrkan, ska jämföras med dagens riksgenomsnitt på 31,17 och snittet i Stockholm som i år ligger på 30,36.

Tycker då finansministern att detta är rimligt?

- Vi har ett utjämningssystem som ska göra att skillnaderna inte blir för stora, och därifrån får Dalarna en hel del pengar. En utredning om skatteutjämningssystemet pågår, och till hösten ska ett förslag lämnas. Vi får se var diskussionen landar då.

Bosse Ringholm tycker att många av Dalarnas kommuner kommer att få en väldigt hög skatt.

Men för hög?

- Det ska varje kommun och landsting själv avgöra. Jag åker inte ut och talar om för varje kommun hur hög skatten ska vara, säger Ringholm.

För några år sedan införde regeringen skattestopp.

- Något skattestopp är inte aktuellt.

Landstinget lär inte heller kunna räkna med speciellt mycket extrapengar från staten.

- Sjukvården ska i första hand finansieras via landstingsskatten. Men staten ger också en hel del pengar. Men staten kan inte ge mer än staten har, säger Ringholm:

- För att vi, staten, ska kunna fördela mer pengar till sjukvården måste vi få upp tillväxten. Vid vår extra partikongress nästa år kommer tillväxten att vara huvudfrågan, säger Ringholm.

Men är det bra för tillväxten att höja skatten?

- Allmänt kan man säga att det i en dålig konjunktur inte är positivt med en skattehöjning, eftersom den enskilda personen då får mindre pengar att röra sig med. Men att avskeda personer från kommun och landsting för att man inte har pengar, kan vara ett ännu sämre alternativ för tillväxten.

Enligt finansministern är folkomröstningen om euron i höst mycket viktig när det gäller tillväxten av svensk ekonomi.

- Att Sverige inför euron och går med fullt ut i EMU är en viktig nyckel för att vi ska kunna höja vår tillväxt. Svensk ekonomi har klarat sig bättre än de flesta andra länderna. Men det klarar vi inte hur länge som helst. Det blir enklare för framförallt små företag att exportera.

Men av de tre länder som klarat sig bäst i EU, hör Sverige och Danmark, som inte infört euro. Visar inte det att det går lika bra att stå utanför?

- Finland, som infört euron, har klarat sig allra bäst. Men att vi tre klarat oss så bra beror på att vi lyckats sköta vår ekonomi. På kort sikt går det, men det blir svårare på lång sikt att stå utanför.

Opinionssiffrorna visar ett stort övertag för nej-sidan. Regeringen verkar vara nervös när det läggs munkavle på nej-sägarna?

- Vi har inte lagt munkavle på någon. Vi har både ja- och nejkommittéer i vårt parti. Men det är självklart att regeringen från ett parti som sagt ja till euron måste jobba för ett ja. Jag tror att det kommer att bli jämnt i folkomröstningen, hårt in på mållinjen, säger Bosse Ringholm.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons