Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget sinne för matematiken

Annons

Ibland är jag nöjd med att åren gått: jag hör i alla fall till dem som fick rekorderlig undervisning i division i folkskolan- det hette så på den tiden.

Det kan ju också vara så illa att åldern gör att man inte förstår alls. I så fall är jag inte ensam. I varje fall inte när det gäller den samhällsskildring som jag nu skall återge.

Det är så att Hans är sjuk. Han kan inte vara ensam hemma om Greta skall i väg nånstans. Detta handlar om Borlänge och det handlar om Gläntan, dit Hans får komma i bland. Bli omhändertagen i kommunens regi.

Greta. De debiterar så vansinnigt så man tror inte det är sant. De har en maxtaxa på 1 572 kronor per månad. Detta måste betyda att mer än så får det inte kosta där.

Fyra dagar i augusti var Hans på Gläntan. Räkningen då ? Jo, hela maxtaxan plus maten om dagarna. För fyra dagar. Kan man inte dividera.

Hans återkom. Det handlar om de sex sista dagarna i oktober ochde sex första dagarna i november, summa tolv dagar.

Det kom dubbla räkningar, dels för de där oktoberdagarna, dels för november.

Tror nån att det gick att slå samman de där dagarna Icke För - och håll i dej nu käre läsare, det kom en räkning med maxtaxebeloppet för oktober och en för november. De där tolv dagarna kostade lika mycket som sextio vid fullt utnyttjande.

Detta detta detta - kan inte vara rätt. Det är långt från den omsorg, som i valtider står högst på agendan.

Ursäkta om jag kränker en eller flera: är det bristande sinne för matematik som gör att man kör med standardpriser.

Greta har hört sig för både här och där och alla hon talat med i Myndigheten säger att det är rätt.

Där det gällde att ta betalt för tolv dagar med två maxmånadsräkningar fick Greta förstås ett råd: hon skulle se till att Hans vistades på Gläntan under "samma månad".

Har man hört så befängt.

Gretas permission dikteras naturligtvis av privata förhållanden - fyller någon släkting år i november går det naturligtvis inte att flytta till oktober med tanke på att Myndigheten inte kan räkna..

Är det bara Borlänge som har detta befängda system- på gräns till olaglighet?

En person hos Myndigheten som Greta talat med säger att "detta kan kommunen ingenting göra åt för det ligger på regeringsplanet.".

I så fall å ena sidan: det är dags att byta regering å andra sidan: att skylla på katten (Göran) är inte snyggt.

Styrelsen för SPF har skrivit brev för några månader sedan i ärendet till omsorgsnämnden och svaret därifrån väntar man på än.

Greta: Man tar ut maxtaxa för några dagar. Vid förfrågan i grannkommunen Säter ges det svaret att man tar 138 kronor per dygn. Om man tar till Säter som norm har Hans och Greta betalat 2 500 kronor för mycket för vård i Borlänge.

Så var det detta med det matematik delat med och gånger och så.

Det verkar som om den matematiska kunskapen har förenklats när det gäller debitering.

En dag eller trettio - betala maxtaxa.

Vad säger kommunens revisorer om ett tilltag som detta?

Därtill: det är upp till makthavare och handhavare litet av det där med divison. Det var kanske bättre förr.

Mer läsning

Annons