Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget parti har lösningen på allt

Annons

Då man läser insändare och debattartiklar blir jag ibland skrämd: Tror de som skriver att endast ett enda parti har lösningar på allt?

Jag har under några veckor haft en långvarig debattväxling med en envis socialdemokrat i Dalarna. Han tycks tro att socialdemokraterna kan allt, vet allt och har lösningen på allt.

Allt annat i hans ögon är, för att prata klartext, elände. Jag säger bara en sak: Skolan, vården och omsorgen! Tre misslyckanden. Misslyckanden ska kallas vid dess rätta namn. Jag är rädd för politiker av den "sorten".

Det är självklart inte så, att ett enda parti har lösningen på allt. Jag vill till och med påstå att alla partier har något bra i sina program, även om det självklart är svårt för mig, med mina tankar, att hitta många "bra korn" hos partier som står långt ut på vänsterkanten. Men det har ju med hur olika vi vill att samhället ska se ut.

Jag kan inledningsvis konstatera att Sverige har hög arbetslöshet och vikande företagsamhet. I dag är det 1,4 miljoner vuxna som inte har ett jobb.

Vi vet också att den svenska låginkomsttagaren är den högst beskattade inom EU. Svenska barnfamiljer har också den högsta beskattningen inom EU.

Det måste till krafttag mot den skenande sjukfrånvaron. Sjukfrånvaron kostar tillsammans med den växande förtidspensioneringen över 100 miljarder kronor per år.

Det krävs ett offensivt reformprogram för att få flera i arbete, att folk kan lämna sjukskrivningen. Kostnadsökningen i dag på detta område är 25 miljoner kronor - per dag!

Vad bör göras?

1) En nationell vårdgaranti ska införas. Som en introduktion av detta första steg tillför vi moderater 3,5 miljarder kronor - den här satsningen brukar socialdemokrater och vänstern aldrig vilja höra talas om.

2) Försäkringskassorna får - enligt det moderata förslaget - fem miljarder kronor för att kunna ge sjukvård. Pengarna ska användas för att ge den sjukskrivne den vård som krävs. Minskade väntetider ger kortare sjukskrivningar.

3) Försäkringskassorna ska ha större självständighet och ett tydligt finansiellt ansvar för att rehabiliteringen fungerar. Enligt vår modell ska försäkringskassorna kunna köpa vård - utanför landstingets område, om så behövs.

4) Vi vill anslå en miljard kronor till försäkringskassorna för att höja verksamhetens kvalitet - och för att personalen där ska hinna med. Det krävs en fördjupad samverkan mellan försäkringskassa, företagsläkare och arbetsledning.

Då det gäller skolan - där socialdemokraterna också misslyckats - så vill vi 2004 införa en nationell skolpeng.

Staten tar över ansvaret för skolan. Skolan ska, enligt vår modell, förstärkas med fyra miljarder kronor.

En debattartikel ska vara kort så det finns inte chans att precisera alla tankar, men våra förslag går ut på bland annat följande:

Bensinskatten ska sänkas.

Att den svenska beskattningen av jordbrukets produktionsmedel måste sänkas, detta då det gäller diesel och beskattningen av växtnäring.

Alkoholskatterna bör sänkas - för att inte helt knäcka den redan hårt drabbade bryggerinäringen.

Vi måste ha flera poliser på gator och torg. Också här har s misslyckats.

Vi vill att de första 50 000 kronorna

ska vara befriade från skatt. Detta gäller även pensionerna.

Äldreomsorgen måste präglas av valfrihet och omsorg. Den utveckling mot så kallad äldrepeng som tryggar äldres omsorg ska vara en rättighet - för alla!

Detta var bara ett axplock ur den politik vi moderater vill föra och som vi kommer att föra. Detta oavsett vad olika "vet-bäst-politiker" skriver och vilka påhopp som kommer.

Ni kommer aldrig att få mig att säga att bara ett enda parti har lösningarna!

ROLF GUNNARSSON

Mer läsning

Annons