Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget ölstopp inför helgen

Annons

Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) har uppmanat alla Sveriges kommuner att tillsammans med livsmedelshandlarna stoppa folkölsförsäljningen inför allhelgonahelgen. Syftet är att minska ungdomsfylleriet. 92 kommuner har svarat och alla utom två har sagt nej. Borlänge kommun tillhör nej-sägarna.

- Allhelgona har blivit en riktig suparhelg. Många unga dricker nu alkohol för första gången, säger Eric Wagner, vice förbundsordförande i UNF.

Han tycker att det är tragiskt att så få kommuner vill ställa upp och hjälpa till.

- Kommunerna har ansvaret för tillsynen av folkölsförsäljningen. Man borde kunna komma överens med handlarna om ett folkölsstopp. Vi vet att det är effektivt.

Eric Wagner berättar att man märkte tydliga resultat i form av minskat fylleri i Hällefors kommun i fjol när folkölsförsäjningen stoppades inför skolavslutningen.

Men Hällefors tillhör alltså undantagen och inte heller i Borlänge finns någon vilja att stoppa ölförsäjningen.

- Nej, i alla fall inte hittills. Det här är ju en fråga som politikerna måste ta ställning till och det är ingen som driver den, säger restauranginspektör Kjell Sundmark på socialförvaltningen.

Han berättar att UNF brukar komma med uppmaningar att stoppa ölförsäljningen några gånger om året, förutom till allhelgona också till skolavslutningen och sista april.

- Ofta hör de av sig så sent att politikerna inte har någon möjlighet att genomföra ett ölstopp, även om viljan skulle finnas. Det krävs ju ett samarbete med handlarna och en hel del förberedelser för att kunna genomföra ett stopp.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons