Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget ledigt jobb i Orsa

Annons

Den öppna arbetslösheten har ökat i hela länet under sommaren. I Orsa och Älvdalen har den dock minskat. Siffrorna för hela länet visar att 7 943 personer då stod utan arbete, ungefär 600 fler än för ett år sedan.

Den så kallade obalansen, antalet arbetslösa plus deltagare i arbetsmarknadspolitiska program, har ökat fyra månader i rad. Här utgör Orsa undantaget, tillsammans med Gagnef.

I år är 7,0 procent av Orsaborna arbetslösa eller föremål för någon åtgärd, i juli förra året var motsvarande siffra 7,6 procent.

- Minskningen beror främst på att vi jobbar bra, säger Anders Wallén, chef för arbetsförmedlingen.

- Vi har olika söka jobb-aktiviteter och tätare uppföljning av de arbetslösa och på så sätt har vi kunnat arbeta bort en del "luft" ur statistiken. Tidigare hände det att människor inte blev avförda direkt när de fick arbete.

Förutsättningarna för att få arbete på hemmaplan är dock inte de bästa. I går fanns inte ett enda ledigt jobb registrerat hos arbetsförmedlingen. I hela Siljansregionen, inklusive Älvdalen, fanns 100 lediga platser.

- Dock finns det tendenser till uppåtgång på arbetsmarknaden, säger Anders Wallin, som i höst ska göra en ny prognos byggd på interjuer med olika arbetsgivare.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons