Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget klart om gemensam skola

Annons

Sedan tidigare har skolledningen ställt sig positiv till att göra skolorna i Vad och Söderbärke till en enhet. Tanken är att barnen från förskoleklass till och med tredje klass ska gå i Vad. Från fjärde klass till och med nionde klass är det Söderbärke som gäller. Detta kallas F-9 skola och skulle ge det bland Söderbärkebor så efterlängtade högstadiet.

För att lösa lokalfrågan skulle den tidigare gymnastikhallen göras om till annat och gymnastiken skulle förläggas till den aktivitetshall som Söderbärkeborna ska bygga själva.

Skolledningen jobbar vidare med frågan och har ännu inte stött på några överraskningar. De investeringar som behöver göras är beräknade till cirka tre miljoner kronor.

Det är just den biten som kommunledningen vill ha tydligare besked om och dessutom vill de veta om det kan bli ytterligare investeringar eller kostnader för hela projektet.

Eftersom det handlar om en investering ställer sig arbetsutskottet frågande till varifrån pengarna ska hämtas.

Arbetsutskottet vill även ha tydligare besked om aktivitetshallen. Det handlar om när det hela kan vara klart och vilka kostnader kommer det att medföra för kommunen.

- Vi vill naturligtvis även veta vad det kommer att kosta för kommunen att hyra lokalerna för exempelvis gymnastik och idrottslektionerna, säger Olle Långberg ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Han poängterar vidare att det är mycket som står på spel. En satsning av den här storleken måste gå hem och eleverna måste i stor utsträckning välja att gå i Söderbärke i stället för att åka till Fagersta.

Tanken är att kommunen ska slippa betala för elever i Fagersta och på det viset skulle de investeringar som görs kunna räknas hem på några års sikt.

Långberg noterar att blir det inte så kommer det hela att bli ett ekonomiskt fiasko som kostat kommuninnevånarna flera miljoner kronor.

- En sådan här satsning måste helt enkelt lyckas och därför vill vi ha så få frågetecken kvar innan vi tar beslut, säger Långberg.

Tilläggas kan att på måndagskvällen hölls ett informationsmöte på Kyrkskolan i Söderbärke för föräldrar som har barn som ska börja i årskurserna tre till sex. Rektorerna Maria Ronsten och Ronny Kihlander berättade om flytten, nya skoltider och skolskjutar. Även den nya klasslärarna presenterades.

En vädjan om hjälp att flytta bland annat materiel mellan skolorna kom också från rektorer och lärare. Flytten skall genomföras om tre veckor, sade rektorerna.

I morgon, torsdag, genomförs ännu ett informationsmöte. Dena gång är det föräldrar till barn som ska börja i förskolan och upp till årskurs två som är inbjudna. Detta möte hålls på skolan i Vad.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons