Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget guld i de norrländska skogarna

Annons

Hjortron lyser med sin frånvaro i år.

Den som trots allt kommer över en burk hjortron lär få betala dyrt för det norrländska guldet.

Under våren smyckades skogarna rikligt med hjortronblommor. Branschen gnuggade händerna och såg fram mot ett riktigt bra hjortronår. Men när det är dags för plockning lyser det norrländska guldet med sin frånvaro.

Efter 20 år i branschen kan Tommy Innala inte minnas ett sämre hjortronår och uppköpare i Västerbottens och Jämtlands län vittnar om samma sak.

Förklaringarna är många. Vissa tror att tjälen inte har varit tillräckligt bra i vinter och att sommarvädret inte heller har varit gynnsamt för bären. Att hjortronen saknas trots en riklig blomning under försäsongen har också en förklaring.

Uppköparnas räddning blir det goda blåbärsåret, särskilt som bäret efterfrågas starkt av hälsokost- och läkemedelsindustrin. Blåbärspriset ligger i dagsläget på 10_12 kronor kilot, vilket kan jämföras med 20 kronor per kilo under fjolåret när bristen var stor. Även skörden av lingon väntas bli normal när bären är redo för att plockas i september.

Enligt Morgan Tjernberg, ordförande i Skogsbärbranschens Intresseförening och uppköpare av bär i Jämtlands län, kommer årets hjortronbrist inte som normalt kunna vägas upp genom inköp från Finland eller Ryssland. Situationen är precis lika dålig i våra grannländer.

I dagsläget erbjuder Polarica 75 kronor per kilo hjortron som de lyckas köpa in.

TT

Mer läsning

Annons