Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel på vattnet Prover visar att magsjukefallen i Transtrand orsakades av smittsamt virus

Annons

Malungs hälsovårdsinspektör Lennart Bojort gjorde ett besök och var orolig för att magsjukan hade orsakats av förorenat vatten från den kommunala vattenförsörjningen och ett flertal prover togs också och skickades in till smittskyddsinstitutet i Stockholm.

- Vi tog också prover på maten vid det aktuella näringsstället och på fredag kväll fick vi ett snabbt besked om att varken maten eller vattnet hade orsakat den här magsjukan. Orsaken till magsjukan var helt enkelt ytterst smittsam maginfluensa, säger Lennart Bojort.

De som hade insjuknat och som man tagit prover på var smittade av ett virus som heter calicivirus som är ytterst smittsamt. Det räcker att man är i närheten av en smittad person för att själv bli smittad. Viruset sprids såväl genom beröring som genom luften, säger Lennart Bojort som på fredagskvällen kunde andas ut eftersom det konstaterats att det varken var något fler på det kommunala vattnet eller på maten som de drabbade hade ätit.

- Vi fick rapporter inte bara från de drabbade turisterna utan också från ortsbefolkningen. Förmodligen är det någon av alla turister som burit smittan med sig och som sedan har spridits mycket snabbt, säger Lennart Bojort.

- Det räcker oftast att en är sjuk och på mycket kort tid kan sedan smittan spridas så att ett stort antal personer insjuknar i magsjukan.

- Det var naturligtvis extra olyckligt en sån här gång, just dagarna före Vasaloppet och några av de drabbade skulle också åka Vasaloppet. Men den här magsjukan som är intensiv med kräkningar och diaréer går över på några timmar, säger Lennart Bojort.

- Det som gjorde att vi från början var oroliga för att det var förorenat vatten som orsakat magsjukan var att de som hade sjuknat in bodde inom ett mycket bergränsat område i Vörderås i Transtrand, säger Lennart Bojort.

Malungs hälsovårdsinspektör Lennart Bojort säger att det är viktigt att man gör ordentligt rent på alla platser där det funnits personer som haft den här magsjukan.

Någon fara för att ytterligare personer ska insjukna bedöms i dag som mycket liten och under måndagen kom det heller inte in några nya rapporter om personer som insjuknat.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons