Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inget fel på slemmig fisk"

Annons

För många är fisket en krydda i livet. En sysselsättning som innebär både spänning och avkoppling. Så också för Yngve Stamnäs från Mjälgen.

På tisdagsförmiddagen "landade han" några fina gäddor i Byrviken. Senare på dagen blev det några lakar i mjärdarna i Österviken utanför Sundsnäs.

Sju, åtta fina lakar blev det i mjärdarna. Många rynkar på näsan åt den slemmiga fisken. Stamnäs tycker inte att det är något fel på laken. En god matfisk.

Med motorborren tar han sig enkelt igenom den nästan halvmetertjocka isen. Tiotalet mjärdar ska vittjas. Efter lite smått med fisk i början lossnar det rejält. tre fyra rejäla lakar i viktklassen 1-1,5 kilo är inte fy skam. Snabba manövrer från Stamnäs sida och de välgödda bottenfiskarna ligger i plastbaljan med vatten i botten.

- Laken leker när det är som kallast, säger han.

På 1950-talet fiskade han tillsammans med sin morfar. Sedan dess har intresset hållit i sig. På den tiden var det lakstrutar som gällde. Nuförtiden använder han smidiga paraplymjärdar av finskt fabrikat.

Tålamod är ofta nyckelordet för en fiskare.

- En fiskare som inte har tålamod är ingen riktig fiskare, säger Stamnäs bestämt.

Han har ätit gäddor och lake både på längden och tvären.

- Men jag har ännu inte ätit stuvad lake.

Varför inte har han svårt att förklara, men kokt lake med äggsås är inte dumt det heller, medger han.

När på året ska laken fiskas?

- Förr hette det att lake äter man bara under månader med r i.

- Det är ett gammalt talesätt fast det är felaktigt.

Laken lever på djupet. Eftersom temperaturen där är konstant går det bra att äta fisken året runt.

- I alla fall häromkring.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons