Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inget djurplågeri"

Annons

Bröderna förnekar genom sin försvarare, advokat Mats Bergh, att de orsakat att deras djur lidit och de bestrider på alla punkter det som läggs dem till lags.

Åklagaren konstaterade i sin sakframställning att det under lång tid förekommit anmärkningar mot brödernas sätt att sköta djuren. I samband med en inspektion den 5 april 2002 bedömde veterinär att många djur i brödernas besättning var i så dålig kondition att besättningen skulle tvångsomhändertas. Det senare beslutet fattades av länsstyrelsen.

I tingssalen visades en 45 minuter lång videofilm som tagits på brödernas djurbesättning. Bland annat visade filmen en död kalv i hagen, en kalv som saknade ett öga.

I övrigt var det mycket smutsigt i både hagen och ligghallen som korna hade att tillgå.

Åklagaren hade även stillbilder som projicerades i tingssalen. Här framgick ännu tydligare att flera kor i besättningen var kraftigt utmärglade. Några led av patologisk avmagring och ett par kor måste nödslaktas efter tvångsomhändertagandet.

Åklagaren konstaterade att bröderna haft en större besättning än de klarat av att sköta ordentligt. Som mest uppgick den till 120 kor.

På grund av att korna var undernärda, menade åklagaren, hade bröderna blivit avstänga från mejeriet. De fick alltså inte leverera mjölk och miste den inkomsten. De hade även fått EU-bidraget indraget. För att klara ekonomin har bröderna tvingats jobba i skogen, med påföljd att djurskötseln kom ännu mera i kläm.

Åklagaren förklarade även det här med rangordning bland djuren. Att flera djur i besättningen var i bättre kondition har sin förklaring i att "starka" djur tar för sig av fodret. De svagare hinner inte fram innan fodret tar slut.

Advokat Mats Bergh förklarade att den enda brodern drivit jordbruk sedan 1950 och den andra brodern sedan 1960.

- Att intryck och bilder från inspektionen den 5 april 2002 ger uppfattningen om att det var lortigt i kohagar och ligghallar kan förklaras med att det var tjällossning, menade han och övergick därefter till att visa bilder och hänvisa till litteratur om fjällkor och ville med det få klargjort att rasen fjällkor, som det till största delen handlar om i målet, av naturliga skäl kan se magra ut, utan att de för den skull är vanvårdade.

Försvaret läste även upp ett yttrande från ett vittne som kommer att höras senare. I yttrandet säger vittnet att han på basis av film och bilder på brödernas besättning inte upptäckt några lidande eller apatiska djur.

Åklagarens replik på det yttrandet var att vittnet byggde sin uppfattning på film och bilder. Det underlag åklagaren har bygger på veterinärbesiktningar av veterinär som varit på plats och känt på djuren.

Målet fortsätter nu de närmaste dagarna. Fälls bröderna för djurplågeri kan påföljden bli allt från dagsböter till fängelse.

Advokat Mats Bergh menade efter första dagen att fängelse aldrig kan komma i fråga i det här målet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons