Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget centrum för rovdjur i Orsa

Annons

Det blir sannolikt inget rovdjurscentrum i Orsa. Det bekräftades av miljöminisiter Lena Sommerstad vid ett besök i Orsa på onsdagen.

- Vi kommer inte att utse ett centrum, utan istället stötta flera, sa miljöminister Lena Sommerstad när hon besökte Orsa Grönklitt.

Med tiden har arbetsgruppen för Orsa Grönklitt insett att det allt mer lutat åt att ingen av anläggningarna skulle få ett huvudmannaskap.

De statliga medlen ska delas mellan tre anläggningar plus viltskadecentrum.

- Förmodligen lutar det åt att vi i ett första skede kommer att bidra med 7 - 8 miljoner kronor för att stötta verksamheten med att sprida kunskapen om rovdjur.

- Pengarna kommer att fördelas av naturvårdsverket och vi hoppas det blir ett bra anslag till samtliga. Det hela bygger på en "nätverkstanke" där man samarbetar med varandra. Ambitionen är att vi redan i år ska kunna få fram pengarna.

Mikael Ahlerup, vd för Orsa Grönklitt, säger att han är glad över att Lena Sommerstad besökt Grönklitt och fått se verksamheten på plats.

- Det är ingen hemlighet att vi arbetat för att få huvudansvaret för rovdjursinformationen. Faktum är att vi sedan 1999 redan har producerat den verksamhet som efterfrågas.

- Men det här är ett första steg och ingen vet vad framtiden för med sig. Vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen och kanske kan vi i ett senare skede visa att det är Orsa Grönklitt som är landets rovdjurscentrum. Tiden arbetar för oss.

Mer läsning

Annons