Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget "Battle" för Jacob

Annons

Varför började du åka snowboard?

- Allt började när jag var 12 år. Min bror hade börjat bygga l ite egna brädor och jag fick prova. På den tiden åkte jag skateboard p å somrarna och snowboarden blev ett bra sätt att hålla i gång även på vintern. Men sedan blev det tvärtom, skateboard blev en sorts sommarträning för snowboarden, säger Jacob.

Han började tävla som femtonåring och vann samma år SM i puckelpist. Han har även deltagit i en del stora internationella tävlingar, till exempel OS i Nagano 1998. Men numera satsar han inte så mycket på tävlingar utan mer på att utvecklas som åkare genom att helt enkelt åka mycket snowboard, utanför tävlingssammanhang. Att den träningsmetoden fungerar bra visade sig bland annat när han vann "svårste trickkombination" på The Battle 2001.

Snowboard är en ung sport och Jacob, som har åkt i 14 år, har upplevt mycket av sportens utveckling. Han bygger och designar egna brädor, och använder dem själv. Han har även varit delaktig i utvecklingen av själva banan där "The Battle" avgörs. Han har delat med sig av sina erfarenheter och jobbat för att få en tävlingsbana som lyfter fram åkarnas skicklighet.

- Åkningen har gått framåt mycket de senaste åren. Men utvecklingen av hopp och liknande har stått väldigt stilla, säger Jacob.

Vilka är dina möjligheter i årets The Battle?

- Jag har satsat och sett fram emot den här tävlingen. Tråkigt nog har jag skadat knät och kan inte vara med. Jag har en ganska lång rehabiliteringsperiod framför mig nu, och jag blickar framåt mot nästa säsong.

JON HULANDER

Mer läsning

Annons