Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget är som förut

Annons

Stefan är i 20-årsåldern och lever precis som en helt vanlig Svensson i Dalarna. Men efter en händelse i hans liv är nu ingenting som det var förut.

Stefan var en i ett stort gäng på förfest. De grillade, drack och åt gott. De blev fler och fler, så när det var dags att åka till festen blev de tvungna att ta flera bilar.

Stefan lånade ut sin bil till sin flickväns kompis. Framme på festen blev han och flickvännen osams. Stefan gick och satte sig i sin bil för att lugna ner sig.

-Det var inte bättre än att nycklarna satt i tändningslåset och jag vred om. Efter tio minuters bilåkande hände det som man själv tänker aldrig kommer att hända. Jag krockade och ingen av bilarna kunde köras efter det, säger Stefan.

Stefan slog i huvudet i instru-mentbrädan på den gamla volvon som han körde, medan tjejen i den andra bilen slog i huvudet i framrutan på sin bil.

Stefan blev medvetslös och vaknade inte förrän flera timmar senare på sjukhuset. Båda har nu problem med nacken efter krocken.

-Det var en olycka, jag hade inget uppsåt att skada, men jag har blivit stämd på 120 000 kronor av tjejen.

Stefan fortsätter:

-Jag försöker inte på något vis skylla ifrån mig. Det som har hänt har hänt och det går inte att göra något åt det. Allt var en ren olyckshändelse.

Straffet för fyllekörningen blev tre månaders fängelse som Stefan ska avtjäna genom att bära en fotboja.

När jag frågar Stefan vad han skulle vilja säga till andra som någon gång skulle fundera på att köra rattfull, svarar han snabbt.

-Gör det inte! Du har ingenting att vinna på att köra rattfull. Det finns ingenting som är värt det. Jag skulle göra allt som går för att hindra mina kompisar att köra rattfulla.

- Du måste tänka på vad en sådan här enkel sak kan få för grova konsekvenser.

Det var över nio månader sedan Stefan körde rattfull. Trots det har han ännu inte fått fotbojan.

Stefan berättar om hur krångligt det juridiska är och hur stor frustrationen är under den långa väntan.

- Att det juridiska tar så lång tid gör allting mycket värre.

Men Stefan vill få folk att förstå hur allvarligt det är att köra rattfull. Han menar att många unga tar för lätt på det.

Han tycker att alla som tar körkort borde få mer upplysning från körskolan.

- Körskolorna nämner det knappt. De säger bara att man inte ska köra rattfull och de visar en film, men det släpper eleverna direkt.

- Varför inte lägga in en sida i körboken så att ungdomarna får veta mer om ämnet? De ska få en tankeställare när de läser det.

Fotnot: Stefan heter egentligen något annat.

MICHAEL GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons