Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget är definitivt klart förrän kontrakt är skrivet

Annons

Enligt Mäklarsamfundet är fallet med Anna och Tony Klintasp olyckligt men inte särskilt ovanligt.

- Som mäklare ska man akta sig för att säga grattis. Man får inte inge falska förhoppningar och kan inte lova någonting innan kontraktet är skrivet, säger Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet Bransch.

Problemet uppstår med jämna mellanrum och ofta med orutinerade köpare. Kilander tycker att mäklare utanför storstäderna, där många köpare är ovana vid budgivning, ska vara extra tydliga med vilka regler som gäller.

På Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd anser man också att mäklarna bör tänka på vad de säger.

- Det går inte att säga grattis eftersom det alltid finns en risk att någon dyker upp och lägger ett nytt bud. Men i det här fallet har en skriftlig information delats ut och då är det inte så mycket att göra, säger Folke Grauers, jurist och ordförande i Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd.

Litet utbud och stor efterfrågan. Så ser fastighetsmarknaden ut på många håll i landet, även i Dalarna. Budgivning uppstår spontant när det finns flera intresserade köpare av ett objekt.

- I början av 1990-talet uppstod budgivning sällan eller aldrig. Då var det mer vanligt med prutning, säger Håkan Sjöström, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Falun.

Han vill understryka att en budgivning aldrig är bindande, varken muntligt eller skriftligt. Men att skynda sig att skriva kontrakt är heller inte bra, anser han.

- De flesta vill ju titta på huset en gång till innan de skriver på. Ett alternativ är att skriva en särskild klausul i avtalet om att köpet kan upphävas om köparen hittar något fel. Men det går bara om säljaren är med på det, säger Håkan Sjöström.

Helene Carlsson Jönses, fastighetsmäklare på Föreningssparbankens fastighetsbyrå i Leksand tycker att mäklarens agerande i fallet känns främmande.

- Men en mäklare kan å andra sidan aldrig låta bli att framföra alla inkomna bud till säljaren. Mäklaren är bara en mellanhand, säger hon.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons