Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger och Mait - kollegor sedan 20 år

Annons

Inger Gustafsson och Mait Wikholm har sett hundratals elever passera genom Smedby skolas korridorer.

Tillsammans har de städat 46 år på dagis, fritids och i skolan.

- Det är roligt att se barnen växa upp. Och har vi varit så länge på samma ställe så måste vi ju trivas, konstaterar Mait.

Inger har arbetat i skolan 20 år, Mait i 26. Sex timmar varje dag ser de till att barn och vuxna som vistas i lokalerna har en ren arbetsmiljö. Under åren har de blivit en naturlig del av skola och dagis.

- Barnen är vana vid oss och vi är vana vid barnen, konstaterar de.

Syftet med deras arbete är detsamma år efter år. Men saker och ting förändras även för deras del.

- Förr hade eleverna skorna på sig in i klassrummen, nu måste de lämna dem utanför. Så har det blivit bättre, säger Mait.

- Och nu gör vi morgonstädningar, gör undan i bland annat klassrummen så det är fint när eleverna kommer. Tidigare städade vi på eftermiddagarna, minns Inger.

Och en företeelse är i det närmaste helt obekant i Smedby skola. Den har klarat sig undan klotter och förstörelse, något som är ett stort problem på många andra skolor.

- Peppar, peppar, ta i trä, säger Inger. Ser vi något så meddelar vi det direkt och lärarna tar upp det på en gång.

Inger och Mait är båda kommunalanställda, även om det för några år sedan var tal om att en entreprenör skulle ta över. Nu blev det ingenting med det.

- Den här skolan är bra skött, konstaterar Inger. Vi har inte hört något om några neddragningar heller, så vi får väl fortsätta att hålla rent åt dem.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons