Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger ger en känsla av isländsk hetta

Annons

Inte mindre än sju gånger har Inger Döhl från Malung besökt Island. Hon har fascinerats av landskapet och nu visar hon påGalleri Grönland en utställning med ett 30-tal akvarellmålningar från sina Islandsminnen.

- Jag har upplevt något nytt varje gång på Island. Det är ett dramatiskt landskap och ljuset är alldeles speciellt, säger Inger.

I en målning har hon fångat Jordens medelpunkt, som enligt författaren Jules Verne skulle finnas på Island. I en bildserie har hon avbildat skapelseberättelsen enligt Havamal. Mest är det heta motiv och krafter i rörelse i hennes akvareller.

Ingers målningar är hållna i en begränsad färgskala. Hon använder inte mycket grönt och rött, men mer i svart och grått samt orange som visar hettan i det vulkaniska isländska landskapet. Många av akvarellmålningarna är i det lilla formatet, de är fint och omsorgsfullt monterade.

I ungdomen ägnade sig Inger en hel del åt oljemålning. Efter ett uppehåll på 30 år då hon hade fullt upp med annat, tog hon upp måleriet som hobby igen för några år sedan.

Nu arbetar hon uteslutande med akvarell. Det mesta av måleriet har hon lärt sig själv. En akvarellkurs på Nordiska konstskolan i Bohuslän förra året var mest en utgift, för läraren låg mestadels i skuggan och sov, berättar Inger.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons