Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingenstans att bo"

Annons

Tidningen träffade det drabbade paret när de på fredagen, svårt medtagna av den traumatiska upplevelsen, återvände till det eldhärjade hemmet.

Återvänt hade då även en styrka från brandkåren i Smedjebacken all den stund branden tenderade att blossa upp på nytt på torsdagskvällen.

- Huset och allt vi ägde är uppbränt eller förstört. Hela övervåningen, där de fyra äldsta barnen hade sina rum, är borta. Inte ens takstolarna finns kvar, konstaterar Fredrik Göthberg när han och hustrun lågmält berättar för tidningens medarbetare om den svåra situation som de så plötsligt och oväntat har råkat hamna i.

Det enda men mycket stora glädjeämnet, mitt i eländet, är att ingen av familjemedlemmarna kom till skada.

Klarade sig oskadda gjorde även husets fyra katter som fortfarande håller till vid det illa brandskadade huset.

- Tur att det hände mitt på dagen, säger Katja som knappt vågar tänka på hur det hela kunde ha slutat om branden hade inträffat nattetid.

- Om alla hade varit hemma och legat och sovit hade vi aldrig hunnit ut, konstaterar hon.

Hon omtalar vidare att branden fick ett mycket snabbt förlopp och att hon och två av barnen fick lov att fly ut på gården.

- Efter bara tre minuter brann det i hela övervåningen.

Notervärt i sammanhanget är att det i huset fanns flera brandvarnare.

Den som var placerad på övre planet larmade aldrig. En teori är att den mycket snabbt förintades av den intensiva och förmodligen rökfria hettan från elden. I det läget var rummen rena dödsfällorna.

- Huset var fullvärdesförsäkrat, fortsätter Fredrik som trots att han redan varit i kontakt med försäkringsbolaget befarar att det kan ta sin tid innan det över 100 år gamla huset har ersatts med ett nytt.

Nu gäller det för paret Göthberg att klara tillvaron för den närmaste framtiden. Sedan branddagen vistas familjen hos släktingar. Flera av barnen är bortresta på höstlov men när de återvänder behövs snabbt en större bostad.

- Socialen har erbjudit jourlägenheter men de finns visst i Ludvika och det är ju inte så enkelt att bo där när vi har jobb, skola, dagis och fritids här i Söderbärke.

- Nästa vecka måste vi få tag i någonstans att bo tills vidare. Därför vädjar vi om att få hyra ett hus någonstans här i Söderbärketrakten.

På gården i Ängeby har familjen dessutom 13 får. De kommer inom kort att omplaceras till en annan gård i avvaktan på att familjen kan flytta hem igen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons