Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenjörer vill ha bättre resevillkor

Annons

Civilingenjörskretsens ordförande Bertil Nordqvist förklarar detta med att facken är kritiska till att ABB inte bjuder till mer för att få västeråsarna att ta jobb i Ludvika där ett stort antal Västeråsingenjörer kunde få jobb.

- Det har getts erbjudande till Västeråspersonal om jobb i Ludvika. Nu har jag inte varit direkt inblandad i förhandlingen men jag är informerad om än inte i detaljer om hur många och så.

- De erbjudanden som getts är inte av den naturen att det verkar som om ABB vill uppmuntra personal att ta de lediga Ludvikajobben.

- ABB erbjuder pendling, men på fritiden utan extra ersättning, oseriöst. Detta tycker vi i CF är snålt och vi kan hänvisa till Ericsson.

- Vore ABB klok så lät det personalen få resa en timme per arbetsdag och arbeta hemma en dag i veckan. Så gjorde Ericsson när det ville ha personal från Västerås till Stockholm. Då betalade man en timmes restid på arbetstiden och erbjöd personalen att arbeta hemma en dag i veckan.

- Skulle ABB komma med ett motsvarande erbjudande så tror jag att intresset bland CF:s medlemmar skulle bli betydligt större.

- I förhandlingarna har det diskuterats att sätta in en buss från Västerås till Ludvika. Vi vill ha en buss med både säkerhetsbälten och dubbdäck på vintern.

- Åtta timmars arbetsdag och något mer än ett par timmars restid ger en arbetsdag över tio timmar. Ska det dessutom bli ett kreativt ingenjörsarbete så måste företaget tänka till och sockra erbjudandena.

Bertil Nordqvist påpekar att ABB bör ta till sig av de erfarenheter som ABB vunnit då de försöker att få Arbogapersonalen till Ludvika.

- Har man familj och bostad så ändrar man inte så lätt sin bostadsort. Arboga visar att ABB måste lösa frågan om arbetspendling till Ludvika med förnuft och omsorg, säger Nordqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons