Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenjörer får rekordlågt lönebud av transformers

Annons

85 procent av de 1 100 fackanslutna civilingenjörerna på ABB i Västerås är missnöjda med sin löneutveckling och 69 procent känner sig stressade.

- Jag visste att många medlemmar känner stress i jobbet men är faktiskt överraskad av att det är så många. Vi begränsade undersökningen till Västerås men det finns inget som inte tyder på att det skulle vara likadant i Ludvika. I Ludvika finns dessutom flera redovisade fall av utbrändhet, säger CF-ordföranden Bertil Nordqvist.

52 procent uppger att de inte hinner med sina arbetsuppgifter på ordinarie tid.

ABB:s personaldirektör, Carina Malmgren Heander, anser att arbetet mot stress är en del av koncernens totala arbetsmiljöarbete.

- Jag vill inte heller isolera stressen till enbart arbetet på ABB utan det handlar om en balansgång i livet och hur man till exempel har det hemma. Vi är mycket angelägna om att målen ska vara tydliga och att dessa kommuniceras på ett bra sätt. Det är också viktigt att medarbetarna känner sig bekräftade och att ledarna alltid ger återkoppling till utfört arbete, säger hon till Vestmanlands Läns Tidning.

CF:s arbetslöshetshetsstatistik visar att 2,0 procent i riket stämplar, i Västmaland 1,3 procent och Dalarna är den 0,6 procent.

- Det finns alltså en bra arbetsmarknad i Dalarna för civilingenjörer. Det här bör ABB ta till sig och göra vad de kan för att behålla personalen.

- Speciellt i Ludvika har vi i årets löneförhandlingar fått mycket dåliga lönebud och med dessa bud kommer ABB att få svårt att behålla kompetensen.

- Det finns bud på 1,6 procent och då anser vi att ABB inte uppfyller avtalet. Avtalet innehåller en pott på 1,6 procent samt en översyn för att bibehålla lönestrukturen, det anser vi kostar minst 2,0 procent inom enheterna i Ludvika.

- Våra medlemmar blir ett år äldre men utan den bibehållna lönestrukturen så blir de inte ett år äldre lönemässigt. ABB:s signal till mina medlemmar är alltså att de inte vill behålla civilingenjörerna särskilt länge. ABB spär dessutom på med att sänka traktamentena.

- Jag har inte klart för mig hur förhandlingsläget är på alla enheterna i Ludvika men jag vet att det segar på Transformers. Jag är rädd för kompetensflykt från ABB:s krafttekniska centrum i Europa, säger Bertil Nordqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons