Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ville bygga kraftverkstunnlar

Annons

- Vi har ännu en gång tvingats att senarelägga investeringsbeslutet. Bolagen som kan bygga tunnlar i berg har inte haft tid att ens räkna på våra projekt, säger vd Per Harrby.

Tanken var att VB Energis styrelse i våras skulle besluta om vilka som skulle få uppdraget att bygga kraftverken. Beslutet senarelades till augusti och nu är beslutet framflyttat till i december.

- Nu slåss vi med tiden. Tidigare var tanken att Ludvika skulle byggas först och därefter Lernbo. För att nu hinna innan tillståndstiden löper ut så måste vi bygga båda kraftverken samtidigt.

- De stora bolaget som kan bygga tunnlar i berg är fullt upptagna med att bygga Bottniabanan, citytunnlar och annat. Det verkar som om de också dragit ned sina resurser på bergsprängningsområdet.

Per Harrby säger att båda projekten kan vara i fara.

- Får vi ingen som räknar på dem eller att bolagen som kan sådant här är så hårdbelastade att det blir för dyrt.

- Nu vet vi inte ifall priset drar iväg eftersom ingen ens haft tid att räkna på jobben.

Den långa bergtunneln som krävs mellan Väsman och Gårlången blir cirka 280 meter lång om den byggs och tunneln mellan Nedre Hillen och Leran blir 820 meter lång.

Kostnader för turbin/generatoraggregaten och byggentreprenaderna svarar tillsammans för fyra femtedelar av de totala investeringskostnaderna. Kostnaderna för de upphandlade, men ännu ej beställda, aggregaten höll sig i nivå med kalkylen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons