Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill dela län med Dalarna

Annons

Socialdemokraterna i Värmland har sedan flera år beslutat att de vill samarbeta med länen som ligger österut, det vill säga Örebro, Västmanland och Södermanland. Dal arna är inte aktuellt.

- Här finns den så kallade tillväxtkorridoren mellan Oslo och Stockholm, med 40 universitet och högskolor och med många tillväxtföretag. Det är naturligt för Värmlands län att tillhöra de länen, säger Lena Melesjö Windahl.

Hon är kommunstyrelsens ordförande i Karlstad och ser ingen naturlig koppling mellan Värmland och Dalarna.

- Det är inget traditionellt samarbetsstråk mellan de länen, dessutom blir det inte så många människor i en sådan region, säger hon.

Inte heller moderaten Per Samuel Nisser, vice ordförande i Region Värmland, vill slås ihop med Dalarna.

- Vi moderater i Värmland vill inte låsa oss alls i regioner. Vi vill ha olika samarbeten med olika län beroende på vilken fråga det gäller.

Om det skulle bli en sammanslagning med Dalarna Örebro och Gävleborg, vad tycker du om det?

- Det är inte det ideala från Värmlands sida. Då låser vi oss mot Västra Götaland. Men måste man välja är det snarare mot Örebro, Uppsala, Göteborg, Norge och Stockholm som vi skulle samarbeta, inte så mycket åt Dalarna.

Ola Karlsson är moderat och andre vice ordförande i Regionförbundsstyrelsen för Örebro län. Han vill inte heller gärna vara med Dalarna.

- Vi har inte så mycket gemensamt med Dalarna och Gävleborg. Då har vi mer samarbeten med Mälardalsregionen, säger han.

Men alla är inte helt emot att bilda län med Dalarna. Håkan Bergman är, s, är landstingsråd i Örebro.

I dag arbetar till exempel Örebro och Dalarnas landsting ihop med några andra landsting. Håkan Bergman ser gärna ett fortsatt samarbete. Men inte utan Västmanland.

- Jag skulle helst se att Västmanland och delar av Södermanland var med i regionen. Många har pratat om att den regionen skulle bli en "fattigmansregion" eller "kusinen på landet" men som jag ser det finns det starka kopplingar både till Stockholm och till Norge i en sådan region.

Mer läsning

Annons