Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill bli skolchef

Annons

uKommunen har beviljat skolchefen Claes Berglind avtalspension. Han slutar sista juni. Samtidigt verkar kommunen bli utan skolchef då de två sökandena dragit tillbaka sina ansökningar.

Då kommunen genomförde sin stora omorganisation för att spara pengar tillhörde barn- och utbildningschefen Claes Berglind de chefer som miste sina befattningar. Claes som fyller 64 år i år har ett år kvar till pensionen. De fackliga företrädarna ansåg att Claes borde få stanna kvar till pensionen men kommunledningen ville inte vänta utan erbjöd Claes avtalspension och sökte en ny person som verksamhetsansvarig för barnomsorg och grundskola, en lösning som medför att kommunen får betala för två skolchefer det närmaste åren, varav bara en arbetar.

Om Berglind skulle stanna kvar ytterligare ett år, trots att kommunen lovat honom avtalspension, får kommunen tid att söka en ny skolchef och dessutom sparas en skolchefslön in, men Berglind vill inte svara på om det kan vara en aktuell lösning.

Den ansvarige tjänstemannen, stabschefen Anders Engström var inte anträffbar i tisdags men enligt Berglind ska de träffas i dag för att diskutera situationen. Enligt uppgift lär också Anders Engström vara på väg att lämna Vansbro kommun.

Rektorerna lever också i ovisshet om sin framtid. Kommunledningen har sagt att den nye verksamhetschefen ska föreslå hur många rektorer som ska vara kvar.

Det sägs att någon av rektorerna sökt andra jobb och en av dem, Marianne Bergqvist, som är rektor i Järna, har redan sagt upp sig.

- Det är av helt personliga skäl, familjen finns i Dalsland och jag vill komma närmare, förklarar hon och säger att hon ska avsluta planeringen för överflyttning av eleverna från Skålö till Myrbacka och Kvarnåkers skolor.

- Jag är mån om att det här blir bra, säger Bergqvist.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons