Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vet hur mycket pengar som sparas

Annons

Att driva servicehus är dyrt då det kräver personal dygnet runt. Att ha många servicehus betyder också flera vikarier och flera övertidstimmar för att hålla full bemanning överallt och fler sjuksköterskor.

Det är bland annat här som socialnämnden hoppas kunna spara en del pengar.

Men med färre servicehusplatser behövs samtidigt fler hemtjänsttimmar för dem som bor i eget boende. Grundtanken med förändringen är att de som i dag arbetar i servicehus som läggs ner ska gå över till en utökat hemtjänstorganisation.

De ekonomiska konsekvenserna av denna del är inte utredda men det tycks vara något av ett nollsummespel. Och det håller äldreomsorgschefen Tommy Qvarfordth i viss mån med om. Men var ligger då den stora besparingen?

I minskade lokalkostnader för de servicehus som läggs ner, hoppas Tommy Qvarfordth.

- Vi kan inte nå en 40-miljonersbesparing på två år om vi inte kan gå ur hyreskontrakten, säger han.

Men det kan vara lite svårt då flera av dem löper i många år framåt. Själva bostadsdelen är inget bekymmer då hyresgästerna övertar betalningen. Men de gemensamma lokalerna i husen är det.

Hosjögården är ett exempel. Där löper hyreskontraktet med Kopparstaden till 30 september år 2017. Lokalhyran är 190 000 kronor i månaden. Om kontraktet ska löpa tiden ut innebär det räknat från halvårsskiftet i år en kostnad på drygt 30 miljoner kronor.

Kopparstaden äger även Skoghem med ett kontrakt till och med 20 september år 2015 och en lokalhyra på 136 000 kronor i månaden. Det blir 20 miljoner kronor räknat från månadesskiftet i år.

En första kontakt har tagits med Kopparstaden för att diskutera situationen. I en del av lokalerna kanske kommunen kan stoppa in andra verksamheter och något kan eventuellt hyras ut till andra.

- Visst vill vi hjälpa kommunen. Men problemet för oss är ju om det blir lokaler över. Kostnaderna för dem får ju inte drabba våra övriga hyresgäster, säger Kopparstades vd Pär Nyberg.

Samtidigt anser han att lokalerna har ett värde för dem som ska bo i husen.

- Det behövs ju kvalitet i boendet för att det ska vara lockande att flytta in. Ska man ha en meningsfull tillvaro i husen behövs ju samlingslokaler där man kan träffas och ett bibliotek är en klar tillgång, säger Pär Nyberg.

Om ingen annan ska betala för lokalerna lär det bli hyresgästerna som får göra det.

Men kommunen hyr också av privata värdar. Servicehuset Kardmakaren, som ska läggas ner, ägs av fastighetsbolaget Klövern med ett hyreskontrakt för de gemensamma lokalerna till sista november år 2010.

Kvartalshyran är 652 000 kronor och hur Klövern ställer sig till att låta kommunen krypa ur kontraktet i förtid vet ingen i dag. Men om kommunen inte kan det blir lokalkostnaden runt 15 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons