Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen värvar som Ulla

Annons

I solskenet utanför Rätt Pris möts förbipasserande av Ulla Linderoths och Inger Anderssons varma leenden. De står vid en blå och vit IOGT-NTO monter och bjuder på fläderdricka och ett års fritt medlemskap. Tillsammans har de i år åkt runt i trakten och värvat medlemmar till IOGT-NTO.

-Sen i januari har vi värvat nästan 700 medlemmar tillsammans. Det gör att vi ligger i toppen av värvningsstatistiken. Men vi är ju bäst, säger Inger Andersson och skrattar.

Totalt sett har IOGT-NTO, Independent Order of Good Templar, över 42000 helnyktra medlemmar och de blir hela tiden fler. Föreningen, som bildades redan 1851 i USA, har haft lite svårt att få in nytt blod de senaste årtiondena, men nu har trenden vänt. Tillströmningen av medlemmar blir bara större och större.

-På fyra dagar i Ludvika, sammanlagt cirka 18 timmar, värvade vi två 160 stycken. Jag tror det är för att vi verkligen brinner för det här. Vi älskar att vara ute så här och möta människor, säger Ulla Linderoth.

Ulla Linderoth tror att anledningen till att allt fler söker sig till föreningen är att människor börjar reagera på hur det ser ut i samhället. Införseln av sprit har ökat sen vi gick med i EU och allt fler brott begås där alkohol finns inblandat.

- Många börjar reagera. Först var det mordet på Bobby, där föräldrarna drack, och sedan var det mordet på den unga tjejen i Västerhaninge. I det fallet hade styvpappan både hasch, alkohol, anabola steroider med mera i kroppen. Vi måste börja säga ifrån! säger Ulla Linderoth.

Det är människor i alla åldrar som nu går med i föreningen, inte bara de äldre. Johanna Gustavsson, 18 år gammal, är bara en av dem som under dagen värvas till IOGT-NTO av Ulla och Inger. Hon säger sig dock vara ganska ensam om att vara nykterist i sin ålder.

- Jag tycker att man kan ha roligt utan att dricka. Jag har druckit en gång, men aldrig igen. Visst är kompisar på en när man är ute, men jag säger bara åt dem att de kan ha roligt utan sprit, säger Johanna Gustavsson.

Ulla och Inger har en bestämd taktik när de står och värvar. Bevisligen fungerar den väl.

Inger fångar in människorna som passerar och sedan är det Ulla som får fast dem.

-Jag är en försäljare. Jag tycker om att prata om det jag brinner för. Mitt bästa knep är att prata om den växande generationen, ungdomarna, och allt hemskt som händer på grund av alkohol och droger, förklarar Ulla.

Både Ulla och Inger är noga med att påpeka hur viktigt det är att möta människor med respekt och ödmjukhet. Alla kan inte vara nykterister säger de. De gånger folk inte nappar på deras försäljningstaktik så säger de alltid att det inte gör något, och att man är en lika bra människa ändå. I nästa sekund kommer en ny människa som ska in på Rätt Pris, och en ny värvningsmöjlighet uppenbarar sig.

- Här står vi i vår bar och har det trevligt. Kom hit och smaka våran fläderdricka! säger Ulla.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons