Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen utökad barnomsorg

Annons

FALUN.
Nej igen. Familjen Verfå har återigen fått avslag på sin ansökan om att få utökad barnomsorg. Intyget från barnavårdcentralen, BVC, påverkade inte skoldistrikt Runns tidigare beslut. Nu överväger familjen att överklaga beslutet till länsrätten.

I flera månader har nu familjen Verfå kämpat för att få ha sina två äldre barn på förskolan längre än de 25 timmar som de blivit beviljade.

På grund av familjens pressade situation, då pappa Thomas är sjukskriven för utbrändhet, har socialen, läkare och psykolog intygat att familjen behöver mer barnomsorg än vad som gäller för föräldralediga normalt.

Trots det har familjen upprepade gånger fått nej från skoldistrikt Runn om att få utökad barnomsorg. Skoldistriktets senaste krav för att ompröva beslutet var att familjen behövde ytterligare ett intyg, ett från BVC, som kunde styrka att också baren far illa av familjens trängda situation.

Från BVC kom också ett besked att barnen inte mår bra utan påverkas av den kris som Thomas går igenom: "Jag anser att 40 timmar/vecka behövs. Familjen måste ges en chans att kunna komma igenom detta".

I förra veckan kom dock avslaget på den senaste ansökningen. Motiveringen var att enligt lag ska barn med behov av särskilt stöd erbjudas förskola 15 timmar per vecka.

- Det är så trångsynt. Thomas sjukdom går ju ut över oss alla, säger Katarina Verfå.

Skoldistriktschef Sture Östberg har nu föreslagit att alla berörda parter ska träffas för att samtala om familjens situation, och familjen Verfå planerar att överklaga beslutet till länsrätten.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons