Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen traditionell premiär för Kronofiske

Annons

Inför förra årets fiskepremiär på Kronofiske i Malingsbo-Kloten området hade Svea skog och ägarna till Malingsbo camping avbrutit ett mångårigt samarbete. Campingen hade sedan starten av Kronofiske för cirka 25 år sedan varit det naturliga centrumet för fisket i området.

I stället blev det fritidsbyn i Kloten som blev centrum och camping i Malingsbo slutade även att hantera och sälja fiskekorten till Kronofiske.

Lösningen blev att Svea skog tecknade avtal med 18 andra företag om att de skulle sälja fiskekorten.

Drygt 20 000 kort säljs om året och efter att det första året med ny organisation har summerats visar det sig att den totala minskningen ligger på något hundratal kort.

-Hur det hade sett ut om vi tillfört 18 nya försäljningsställen och haft campingen i Malingsbo kvar kan jag inte säga, men det är troligt att vi inte hade haft något tapp i det läget, säger Fredrik Hammar.

En förändring som genomfördes förra året var att lägga hanteringen av hyrsjöarna på fiskodlingen i Kloten och det har visat sig vara en riktig förändring.

-Under 2002 hade vi 220 dygn totalt uthyrda på de fyra hyrsjöarna och förra året hade det stigit till 252 dygn, berättar Fredrik Hammar.

Gerhard Nibel, ansvarig för jakt och fiske inom Svea skog poängterar att det är mest företag som hyr sjöarna.

-Det handlar om en helt annan sorts kunder än de traditionella fiskarna som kommer till Kronofiske, säger Gerhard Nibel.

Förändringen från och med i år att inte ha någon premiär är ett beslut grundat på flera faktorer, bland annat att fiskekortsförsäljarna har missat att det varit fiskestopp en period på våren och sålt kort i alla fall. Ett annat skäl som lyfts fram är att vid en tidig islossning har det varit många fiskedagar som gått förlorade fram till premiären.

Fredrik Hammar medger att det även kan ha en negativ inverkan att inte ha en premiärdag. Det lite högtidliga med att vara på premiärfisket försvinner och det medför ett visst tapp av fiskare.

För några år sedan var det stora problem med tjuvfiskare i området, men en speciell satsning satte stopp för det och sedan har det varit betydligt färre som tas för tjuvfiske.

-Vi kommer på ett 20-tal om året och även om det är negativt är det inget stort problem i dag, säger Fredrik Hammar.

Ett betydligt större problem är engångsgrillarna.

-Dem lämnar folk överallt, trots att det som regel finns soptunnor i närheten av kojor och vindskydd, säger Fredrik Hammar.

Kronofiske har tolv sjöar i Malingsbo-Klotenområdet där det med regelbundenhet planteras in fisk, till det kommer några sjöar med naturligt bestånd av bland annat röding.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons