Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen torka i tidningen

Annons

Så här års uppvaktas redaktionen med erbjudanden om material från alla håll och kanter. Det finns tydligen en uppfattning om att tidningarna är i behov av texter och bilder som normalt inte förekommer i tidningen i tron att tidningen har svårt att fylla spalterna under sommarperioden.

Men så är det inte när det gäller innehållet i den här tidningen. I ett landskap som Dalarna är aktiviteten minst lika intensiv som under andra årstider. Snarare är vårt problem att hinna med att rapportera om allt som händer och sker, än att vi ska tvingas "fylla" tidningen med tidlöst material och ett innehåll som tyder på semesterstiltje.

Redan under förra helgen gjorde jag en liten aktivitetstest. Givetvis fann jag att det också före midsommar sker så mycket spännande och intressant under veckosluten att var och en av oss tvingas till besvärliga prioriteringar om vi känner lust att ge oss ut i sommar-hagen.

För barnfamiljerna måste det väldiga utbudet utgöra ett allvarligt hot av familjefriden. Dalarna erbjuder så många generationsövergripande arrangemang att det måste vara svårt att få familjerådet att komma överens om vilket resmål som ska gälla.

Utbudet av evenemang är självfallet en stor tillgång för länet. Men under försommaren är inslaget av semesterfirare och andra turister inte stort. Det betyder rimligen att befolkningsunderlaget inte alltid räcker till för alla arrangemang. Således är det en och annan arrangör som drabbas av ett för dålig besöksfrekvens med risk för att ekonomin drabbas.

Jag har tidigare försökt uppmana Dalarnas olika arrangörer till en ökad samordning. Syftet har varit att sprida arrangemangen över en längre tidsperiod, och att försöka åstadkomma ett samarbete som innebär att krockarna minimeras när det gäller både dag och klockslag.

Jag kan väl inte påstå att jag blivit särskilt bönhörd, men några förbättringar har det faktiskt blivit.

Dalarnas tre stora spel, Skinnarspelet, Ingmarsspelen och Himlaspelet har exempelvis funnit varandra i ett positivt försök till ökat samarbete.

Tack vare en gemensam marknadsföring får spelen ökad kraft att ge draghjälp åt varandra. Dessutom är det "kundvänligt" att spelen i olika sammanhang ger en gemensam information om speltider, artister och eventuella kringarrangemang i Malung, Nås och Leksand.

Många av oss som bor i Dalarna kanske utnyttjar någon del av semestern för att resa till miljöer och människor utanför länet. Sådana resor gör även en chefredaktör. Väl hemma igen ber jag om en timme för mig själv för att i lugn och ro få gå igenom tidningarna.

Då, om inte förr, kan jag notera utbudets mångfald i sommar-Dalarna och sam-tidigt konstatera att allt som vi har att berätta om händelser i Dalarna är både spännande och intressant läsning.

ITALIENSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons