Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tillökning i gruvan

Annons

- En tragedi som inte får följas av fler, säger en upprörd Kalle Bergström i Falu fågelklubb.

Han menar att de ansvariga för världsarvet måste ta större hänsyn till gruvuvarna. Misslyckas honan gång på gång fullfölja ruvningen tvingas fåglarna söka sig en tryggare boning.

- Möjligheten till föryngring är avgörande för om uvparet ska stanna kvar eller inte, förklarar Kalle Bergström.

Fåglarna hör till historien och bör enligt honom ses som en del av världsarvet. Samtidigt ger de liv åt gruvan och bidrar till att locka fler besökare.

Det här var första häckningen sedan år 2002, då uvhonan och den dåvarande gruvhanen lyckades dra upp tre ungar.

Året därpå förolyckades gruvhanen, och det var länge ovisst om honan skulle stanna kvar. En ny hane sökte dock hennes sällskap utan att det resulterade i någon föryngring.

- Först i februari i år stod det klart att honan fått en ny partner, och så sent som den 22 april sågs hon ligga och ruva på klipphyllan, berättar Kalle Bergström.

Fyra dagar senare var tragedin ett faktum. Honan hade flytt boet och övergivit det enda ägg hon lagt på tre år.

- Den gamle gruvhanen var väldigt van vid människor, medan honan och den nuvarande hanen är mycket ömtåligare för störningar, framhåller Kalle Bergström.

Därför måste fyrverkerier och jippon nere i stöten undvikas från årsskiftet fram till sista maj.

Det har Falu fågelklubb under snart två års tid försökt övertyga Stiftelsen Stora Kopparberget om utan att riktigt lyckas.

- Det är i elfte timmen om de ansvariga vill ha berguvarna kvar som sevärdhet i gruvan, säger Kalle Bergström och manar till eftertanke.

Efter ett tips i Falu Kuriren pryder den gamle gruvuven i dag sin plats i det nya världsarvshuset. Det gör han för att förtälja berguvens gruvliga historia och informera om de levande berguvar som bor i gruvan i dag.

- Så länge de nu finns kvar, om inte större hänsyn tas, konstaterar Kalle Bergström.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons