Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen spis för lilla kokvrån

Annons

Företaget Dala storköksmontage i Korsnäs, så nära Runn att man hör vågorna klucka, har specialiserat sig på att installera kök i skolor och restauranger.

Just nu har man ett av sina största uppdrag:

Man ska bygga in en jättespis i Grand hotells kök i Stockholm.

I går avreste spisen från Falun.

- Om en vecka ska allt vara klart där nere, säger Olle, som äger företaget med fem anställda.

Spisen, där Grands kockar ska laga vaktel, forma gåslever och steka kött, är norra Europas största. Den är specialgjord i Frankrike (Molteni), är sju meter lång, väger ett ton - och så dyr att priset är hemligt.

- Jag vet vad den kostar, men jag talar inte om det, säger Olle.

Spisen är emaljerad och målad i kulören royalblå - hotellets färg.

Den har förstås alla moderniteter. Gas, grill, fritös, stekhäll - och en induktionshäll, som fixar till värme rekordsnabbt.

- Spisen måste vara en dröm för en kock, funderar Olle.

Hans företag som funnits i 13 år har specialiserat sig på att installera kök.

Både till restauranger - och till olika evenemang.

Ifjol fixade man till köken under Sveriges ordföranderskap i EU. Man var på många platser i landet.

Bland annat ordnade man köksutrustningen i Göteborg - och fick på nära håll följa de rigorösa säkerhetsarrangemangen.

Och hamnade mitt i kravellerna.

- Jag var ute och gick och jag blev rädd. Det var otäckt, säger Olle.

Företaget samarbetar med Gert Klötzke och kocklandslaget.

Och där de drar fram finns också Storköksmontage.

Dessutom fixar Faluföretaget köket till Nobelfesten.

Och tävlingen "Årets kock".

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons