Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sopa i Falun

Annons

Nej, ingen gick på Falu Kurirens aprilskämt om att kommunen i brist på pengar vill att Faluborna ska sopa själva. Men många som var på väg till jobbet log glatt åt tidningens utsända som väntade på villiga kvastkrafter tillsammans med gatuchefen Anders Liljekvist.

Britt-Inger Plahn som jobbar i kommunens växel kom och erbjöd oss ett sopredskap, men vi avböjde. Kommunen sopar ju faktiskt.

Det var tjuvstart redan i mars, men i tisdags drog entreprenörerna igång med full styrka. Tio sopmaskiner kör från tidig morgon till sen kväll, utom när det varit för kallt på natten. Vid minusgrader fastnar gruset.

Sopmaskinerna börjar i centrum och arbetar sig utåt. Först sprutas vatten för att det inte ska damma, sedan tas grus och sand upp. Huvudstråken för bilar, cyklar och fotgängare är redan avklarade.

3 I mitten av nästa vecka ska huvudstråken för cyklister vara rena.

3 I södra och östra delarna av staden ska sopningen vara klar inom två veckor.

3 Ett par veckor in i maj ska hela staden vara ren från sand och grus, som sedan tvättas. Ungefär hälften av det som sprids ut brukar återvinnas.

Anders Liljekvist budskap till Faluborna är två.

- Ge er till tåls. Det går inte fortare för att ni ringer. Det finns tyvärr inte resurser att ta allt samtidigt, och vi har bra koll på var det är mest besvärligt.

- Och ska ni skälla, skäll på kommunen, inte på entreprenörerna, säger Liljekvist.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons