Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skattehöjning trots miljonunderskott

Annons

Kommunens ekonomiska underskott beräknas stanna vid minus nio miljoner kronor för 2004. Någon höjning av kommunalskatten är inte att vänta. Däremot blir det aktuellt med taxehöjningar på skilda områden.

- Skattehöjningar ger högre signaleffekter än annat, säger kommunalrådet Bo Pettersson.

Med det menar han att en skattehöjning kan bli aktuell först i yttersta nödfall. En förhållandevis låg kommunalskatt lockar folk att flytta till bygden. I stället satsas det på höjda taxor på områden som exempelvis va, hemtjänst, bygglov och musikskola. Höjningar det finns utrymme för och som dessutom inte syns så mycket som en skattehöjning.

Partierna s och v står dock fast vid sina förslag till skattehöjningar. V:s 20-öreshöjning ger fyra miljoner som ska fördelas mellan skola och sociala. S vill höja kommunalskatten med 70 öre. En höjning som ger 14 miljoner av vilka 9,5 miljoner ska gå till sociala sektorn och resten till att förbättra det ekonomiska resutatet i stort.

Kommunens mål och budget var det stora ärendet vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde. I en totalbudget på 500-600 miljoner ligger Leksand ändå ganska bra till.

- De senaste åren har vi haft bra koll, säger Bo Pettersson.

Målet för nästa år är noll-resultat. Ett mål som klaras om man förskonas från kall-duschar. Kyligt vatten som förhoppningsvis uteblir med tanke på att 2006 års riksdags- och kommunalval närmar sig.

De senaste årens åtstramningar har givit resultat. Besparingar i tiomiljonersklassen har gjorts i kommunens olika verksamheter. Utrymme för profilering finns. I och med att sociala undantas från tvåprocentsbesparingar "sparar" man fyra miljoner. Vidare fortsätter investeringarna till gagn för besöksnäring, tillväxt, sysselsättning och förhoppningsvis befolkningsökning.

Att fastställa kommunbudgeten är en vansklig uppgift, eller som Bo Pettersson uttrycker det:

- Budget är en chansning. Osäkerheten är stor på kostnadssidan.

Inbrott i fritidshus

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons