Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skattehöjning

Annons

- Men det blir ingen barnlek att klara ekonomin, säger Jonny Jones.

Inför den kommande mandatperioden ökar folkpartiet och centern sitt grepp över den kommunala politiken.

Centern övertar vid nyår ordförandeposten i kulturnämnden från folkpartiet. Därmed har partiet - förutom kommunalrådsposten - ordförandeposterna i kommunstyrelsen, socialnämnden, miljö- och plannämnden och bolaget Rättviks teknik AB.

Folkpartiets ställning stärks genom att partiet övertar centerns vice ordförandepost i kommunstyrelsen. Därmed får partiet ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden och bolaget Rättviksbostäder AB under den kommande fyraårsperioden.

Moderaterna behåller ordförandeposten i kommunfullmäktige trots valnederlaget som innebar att partiet förlorade fyra av sju mandat i fullmäktige.

- Valutgången påverkar det valtekniska samarbetet mellan oss sex i majoriteten. Men det är mest marginella förändringar, säger Jonny Jones.

Socialdemokraterna har erbjudits vice ordförandeposter i alla nämnder.

- Det är en styrka för en kommun om oppositionen är beredd att dela ett politiskt ansvar. Vi tror att socialdemokraterna är beredda att ta ansvaret, säger KG Holmén, fp.

Majoritetspartierna ska fortsätta att prioritera en ekonomi i balans. Om möjligt ska majoriteten fortsätta att amortera låneskulden, som i dag uppgår till drygt 180 miljoner kronor.

- Vi har minskat låneskulden med 40-50 miljoner de senaste åren. Det har inneburit minskade räntekostnader på 2 till 3 miljoner. Det här arbetet vill vi fortsätta med. Men om det krävs ska vi i stället prioritera den kommunala servicen före skuldamorteringar, säger Jonny Jones.

I den långtidsbudget som snart läggs viks 23 miljoner för renovering av Furudals skola. Samtidigt vill majoriteten satsa ytterligare 10 miljoner på projekt "Vackert Rättvik".

- Byskolorna ska vara kvar. Och de satsningar vi gör ska vara självfinansierade. Vi vill inte låna till investeringar, säger Jones.

Majoritetspartierna vill uppmuntra bostadsbyggandet för att gynna en fortsatt inflyttning. Hur är oklart.

- Vi ser gärna att det kommunala bostadsbolaget blir mer aktivt i arbetet med att lösa frågan. Men det blir inte tal om något ägartillskott, säger Jones.

Den kommunala skatten ska lämnas orörd.

- Det är inte aktuellt med någon skattehöjning - eller sänkning - under mandatperioden, slår Åsa Björklund, m, fast.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons