Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skada skedd

Annons

Det skriver länsrätten och avslår därför EEE:s ansökan om överprövning av upphandlingen. Därmed drar länsrätten tillbaka sitt interimistiska beslut från den 15 mars att stoppa upphandlingen.

Som en följd av länsrättens beslut avskriver även kammarrätten ärendet för sitt vidkommande. Mora kommun hade överklagat till kammarrätten att upphäva länsrättens interimistiska beslut.

Nu får de juridiska besluten inte direkt någon betydelse för ärendet. I tisdags avbröt kommunstyrelsen i Mora direktupphandlingen med flygbolaget Skyways, då bolaget meddelat att de slutar att trafikera Mora från den 8 april.

Dessutom har EEE tidigare aviserat att de i sin tur tar upp trafiken från den 13 april, direkt efter påsk.

Länsrättens bedömning i ärendet är att ifall upphandling måste göras om så krävs att EEE har lidit eller kan lida skada av förhållandena i upphandlingen.

EEE har i sitt besvär till länsrätten gjort gällande att bolaget kan lida skada på grund av valet av upphandlingsform samt underlaget till upphandlingen varit opreciserat.

Länsrätten påpekar att EEE deltar i den kritiserade upphandlingen.

"Bolaget har inte gjort gällande att någon faktisk negativ särbehandling har skett eller att tidsramarna skulle vara för snäva", skriver länsrätten.

Länsrätten anser att de påtalade bristerna i upphandlingen inte är så allvarliga för EEE. Med sin kunskap i ärendet har EEE haft möjlighet att lämna in ett anbud inom lagens krav på affärsmässighet.

EEE befarar att deras dåliga förtroende för Mora kommun skulle minska deras chanser i upphandlingen. Enligt länsrätten är inte det ett tillräckligt skäl som kan medföra skada enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons