Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Ingen ska behöva dö i ensamhet

Annons

Redan i inledningen som hölls av Urban Falk (s), ordförande i kommunfullmäktige, kom frågan om många olika serviceformer upp.

Ulla Högberg (s) tog bland alla stora frågor upp en liten men viktig sak, ett telefoncentrum för hjälp och råd, ett enda telefonnummer dit äldre kan ringa.

- Närsjukvården och äldre drivs om tio år helt av kommunen, sade hon.

Karl-Erik Finnäs (c) sade att 2015 finns olika typer av drift inom äldreomsorg, personalkooperativ, bolag, kommunen med flera.

- Vi har även ett personalkooperativ som svarar för alla sjukvårdande insatser i hela kommunen, sade han.

En trygg och värdig äldreomsorg och utökad rätt för individen att själv välja boende och omsorg, samt utökad status och utvecklingsmöjligheter för de som arbetar inom vård och omsorg, framhöll Lars-Evert Dahlberg (kd) som ytterst viktigt.

- Och ingen ska behöva dö i ensamhet, sade han.

Stefan Dangardt (fp) talade också om behoven av olika driftsformer inom äldreomsorgen, kommunen, kooperativ, bolag och även behovet av ideella krafter.

- 2015 har kommunen tagit över ansvaret för primärvården och vi har ett nationellt husläkarsystem som omfattar hela befolkningen.

- Kommunen ska tills vidare ansvara för äldreomsorgen men inte nödvändigtvis utföra allt i egen regi. Jag ser framför mig små vårdinrättningar i personalkooperativ eller rent privatdrivna av någon, till exempel en sjuksköterska med entreprenörsanda. Inrättningarna ska konkurrera med varandra och mot kommunens egna anläggningar när det gäller kvalité och inriktning, men inte när det gäller pris, sade Hans Richaud (m).

- Valfrihet är en väsentlig del i vår syn både när de gäller boende och stöd, sade Ingemar Nygren (mp).

Han talade även om behovet av att bygga upp sociala nätverk för att ge äldre möjlighet att vara med och göra meningsfulla saker.

Göran Johansson (v) tog exemplet Ida och Helmer, ett par och deras väg från vanligt boende via olika typer av boende fram till den sista tiden, om vikten av att anpassa boende, omsorg och vård efter behoven.

- Allt måste styras utifrån behov, betonade han.

Efter en inledande runda följde debatt med flera inlägg, bland annat ett från Tommy Alvik (s), som framhöll vikten av att de som jobbar inom vård och omsorg har en bra lön, för hur många vill jobba inom denna sektor med den lön som är i dag? undrade han.

Birgitta Gustafsson (fp) pratade om livskvalité, om att varje individ får chansen att njuta av naturen, får en bra vård, näringsriktig mat och möjlighet att ta del av det som står i tidningen och kunna diskutera det med någon.

Detta var ett försök att väcka lite nytt liv i debatten i fullmäktige och säkert lär liknande temadebatter på andra viktiga ämnen dyka upp vid kommunfullmäktigemöten framöver när det inte är så mycket beslutsärenden.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons