Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sänkt skatt

Annons

Det säger Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c) efter kommunstyrelsens arbetsutskotts möte som beslutade om preliminära budgetramar för 2006-2008.

Om någon trodde att budgetarbetet skulle bli lätt i år så glöm det.

När kommunfullmäktige i november 2004 tog budgeten för 2005 och planen för 2006 och 2007 gällde 461 miljoner kronor i driftsbudgetram för 2006. Den preliminära ram som nu gäller är på 448 miljoner kronor, 13 miljoner lägre.

- Det är nu viktig att nämnderna ger förslag på hur ramen ska nås, förklarar Håkansson.

Deras förslag blir också en konsekvensbeskrivning av hur verksamheten påverkas av neddragningar i jämförelse med ramen från i höstas.

De omfattande minskningarna ligger på de stora nämnderna, 5,2 miljoner på barn- och utbildningsnämnden, samt tre miljoner för gemensam nämnd för vård och omsorg och två miljoner för socialnämnden.

Av neddragningen för barn- och utbildningsnämnden gäller 2,2 miljoner kronor vuxenutbildningen då den delen lyfts ut ur nämndens budget.

- De små nämnderna, som till exempel kulturnämnden, rör vi inte, där finns det inget att ta, förklarar Håkansson.

Av de stora verksamheterna klarar sig gymnasienämnden Borlänge/Säter undan utan prutning jämfört med planen från i höstas, planens 60,2 miljoner kronor ligger kvar.

- Anledningen är att det sker en tillströmning av elever till gymnasiet, vilket leder till en elevpuckel under några år, säger Håkansson.

Grundskolan tappar elever och det skapar förutsättningar för att minska på kostnaderna. Däremot ser förutsättningarna betydligt svårare ut för vård- och omsorg där antalet äldre ökar och där Säters kommun redan ligger mycket långt framme i arbetet med att minska antalet platser i särskilt boende.

Noterbart i övrigt är att för 2006 räknar kommunen med att få en miljon kronor tillbaka från Säterbostäder, av det villkorade tillskottet på 15-16 miljoner kronor som kommunen gav för något år sedan. Redan när beslutet togs klargjordes att bostadsbolaget ska betala tillbaka pengar till kommunen när bolagets ekonomi tillåter det.

- Vi får förhandla med bolaget om formerna för återbetalningen och det kan ske genom en hyresreglering mellan kommunen och Säterbostäder. Det som betalas tillbaka läggs inte ut på driften utan läggs på resultatet, säger Håkansson.

Budgetramarna förutsätter fortsatt låg investeringstakt med 14 miljoner kronor per år.

Detta är ett steg i arbetet med budgeten för 2006 och planen för 2007 och 2008 och under hösten börjar diskussionerna på allvar ute i verksamheterna om hur ramarna ska klaras.

Bokslutet för 2004 stannade på 418,2 miljoner kronor. Trots beständigt kärva tider och neddragningar av verksamhet ligger den nu lagda budgetramen för 2006 30 miljoner kronor högre, 448 miljoner.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons