Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sänkning av öl och vinskatt

Annons

- Jag kan bekräfta att vi bara föreslår sänkt spritskatt, men med hur mycket vill jag inte gå in på. Vi håller på med en känslighetsanalys på hur mycket skatten måste sänkas för att svensken ska tappa intresse av att åka utomlands och köpa sin sprit.

Vad säger du till de 300 bryggeriarbetarna i Grängesberg som nu tror att de kommer att förlora jobbet?

- Sänker vi spritskatten så kommer alkoholförsäljningen att öka på Systembolaget. Vi kommer inte med ett förslag som kommer åt problematiken i Skåne där resorna kommer att fortsätta. Vår tanke är att det ska inte finnas ekonomialkoholresor.

- Då blir det så att svensken köper på Systembolaget och då kommer konsumenterna också att köpa sitt öl och vin i Sverige. Det kommer att blir bra för de svenska bryggerierna, jag kan inte förstå att det skulle bli negativt.

Varför bara sänkt spritskatt?

- Det är på starkspriten de stora vinsterna ligger i privatimporten och stoppar vi denna import så tar man ju inte heller med sig något flak öl.

- Det är på spriten man tjänar 50- och 100-lappar per flaska och i praktiken kan man ta in hur mycket sprit som helst.

På Spendrups tror man att det blir tvärtom, större incitament att fortsätta att köpa billigt öl utomlands. Det blir döden för svensk bryggerinäring säger facket?

- Det får stå för dem.

- Till Grängesbergs bryggeriarbetare säger jag att jag är övertygad om att mitt förslag kommer att gynna försäljning av öl i Sverige. Det är inte lönt att åka utomlands för att bara köpa öl.

- Men jag förstår besvikelsen, de hade hoppats på att den svenska ölförsäljningen skulle ta fart med en ölskattesänkning, säger Härstedt som tidigare noterat att de svenska bryggerierna har mycket höga marginaler om man räknar bort skatterna och jämfört med samma produkter på andra marknader.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons