Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen samordning av klimatpolitiken

Annons

Som väntat ledde inte måndagens samtal mellan USA och EU till några genombrott om hur klimatpolitiken ska samordnas. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade dock att vissa framsteg gjorts.

USA:s president George Bush nöjde sig med att konstatera att båda parter är överens om att det finns ett problem som de måste samarbeta för att lösa.

Bush har hittills vägrat att begränsa USA:s utsläpp av växthusgaser om det hämmar landets ekonomi. Han efterlyser i stället ny och miljövänligare teknik.

I vissa ekonomiska frågor gick samtalen emellertid bättre. Parterna kom överens om att avskaffa de flesta begränsningarna i flygtrafiken mellan USA och EU. Överenskommelsen följer på åratal av förhandlingar. Den beräknas sänka biljettpriserna och därmed öka antalet flygresenärer med 26 miljoner de kommande fem åren. Det förväntas i sin tur skapa 80|000 nya arbetstillfällen. Avregleringen ska träda i kraft i mars 2008.

Ett transatlantiskt ekonomiskt råd presenterades också, med syfte att förenkla samarbetet mellan finansmarknaderna på respektive sida av Nordatlanten.

Samtalen i Washington betraktas som förberedelser inför G8-mötet i Tyskland i början av juni.

TT

Mer läsning

Annons