Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen riksdag i Ludvika

Annons

Kommunen fick förfrågan om ett eventuellt värdskap 2005 i början av mars i år.

Det var elevorganisationen i Sverige som via brev förhörde sig om Ludvika kommuns intresse. Elevorganisationen är en samarbetsorganisation för elevråd och elevkårer inom övre grundskolan och på gymnasiet.

Elevriksdagen är ett arrangemang med anor från 60-talet och sändes till att börja med i tv. Numera innebär Elevriksdagen bland annat besök av utbildningsministern, alla nationella skolpolitiker skickar videohälsningar till de cirka 350 deltagarna och ordförande för flera nationella ungdomsorganisationer brukar närvara.

Tidigare värdkommuner har sett Elevriksdagen som ett sätt att marknadsföra sin kommun, bland annat genom mediebevakning. Det brukar också innebära ett uppsving för elevdemokratin och en motivationshöjare för kommunens elever, berättar projektledaren för årets elevriksdag, som hålls i Vänersborg.

För att praktiskt kunna genomföra en elevriksdag som värdar, krävs ett mycket aktivt deltagande från ungdomsrådets sida, konstaterade Ronny Norman, rektor för VBU och Britt-Marie Pettersson, avdelningschef för skolan, som inhämtat synpunkter från kommunens ungdomsråd.

Eftersom representanter från Ungdomsrådet inte anser att det är praktiskt möjligt att under nuvarande personalomständigheter vara med och ta ansvar för ett värdskap nästa år, har kommunen alltså tvingats att tacka nej.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons