Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rekonstruktion av V-Dala Skogs-energi

Annons

Det blir ingen rekonstruktion av V-Dala Skogsenergi.

- Verksamheten fortsätter dock februari månad ut, säger advokaten Olof Riesenfeld, Ludvika, som är konkursförvaltare.

Bolaget försattes i konkurs den 17 januari men i ytterligare ett par veckor har de fyra anställda sysselsättning. Vid februaris utgång upphör lönegarantin och då avslutas också verksamheten.

- Vi har haft annons ute för att sälja företagets utrustning. Några spekulanter har hört av sig och vi har skickat underlag till dem, berättar Riesenfeld.

V-Dala Skogsenergi AB bildades den 1 september 2000 och ägdes till en början till lika delar av Väsman Invest i Ludvika och Leksandsbon Hans-Olof Näs. På senare tid har dock Väsman Invest ägt ungefär två tredjedelar av bolaget.

Företagets idé var att flisa skogsavfall för eldning i värmeverk och till detta användes en skotare, en flistugg och en lastare. Den delen av verksamheten fungerade tillfredsställande.

Problemet var att företaget även hade en så kallad buntare. Maskinen kostade drygt en miljon kronor, enligt Väsman Invests vd Kjell Nyquist, men har aldrig kunnat användas på allvar.

Maskinens uppgift var att komprimera grenar och toppar till buntar som sedan skulle komma till användning i värmeverk. Värmeverkens ägare har dock inte visat något större intresse. I Finland däremot är efterfrågan stor på denna typ av komprimerat skogsavfall.

- Maskinen blev ingen succé. Det finns fyra-fem likadana maskiner i landet och ingen av dem är i drift längre, konstaterar Olof Riesenfeld.

Vid konkursen hade bolaget skulder på 3,5-4 miljoner kronor, uppger advokaten. Nordeakoncernen har de största prioriterade fordringarna, omkring 2,8 miljoner.

Huruvida Nordea kommer att få tillbaka sina pengar vågar Riesenfeld inte uttala sig om för dagen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons