Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Ingen person blir bättre av att sitta i fängelse

Annons

Det är tanken om att unga brottslingar ska kunna rehabiliteras som är ledstjärnan när domstolar dömer dem för brott. För personer upp till 21 år gäller en annan lagstiftning än för vuxna, som tar hänsyn till förövarnas låga ålder.

Med tanke på åldern anhåller åklagare sällan unga människor som är misstänkta för brott. De släpps ofta efter förhör och det är sällsynt att en person under 18 år häktas.

- Det krävs synnerliga skäl för att 18-åringar ska dömas till fängelse. De ska ha begått brott som mord, dråp, grov misshandel, våldtäkt eller begå upprepade brott utan att visa tecken på bättring, säger Fredrik Skoglund, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Falun.

- I de här fallen ska domstolen alltid döma till sluten ungdomsvård som är en form av fängelse.

Detta är förklaringen till att de två pojkar som dömdes för att ha våldtagit en flicka i Borlänge i juli fick olika straff. En 18-årig pojke fick ett fängelsestraff och en 17-årig pojke fick sluten ungdomsvård.

För en person som är mellan 18 och 21 år ska rätten alltid ta hänsyn personens ålder. I domen lägger sig rätten därför en bit under minimistraffet.

Det finns en avsevärd skillnad mellan fängelse och ungdomsvårdsskola.

- För fängelsestraff gäller att den dömde blir villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, men på ungdomsvårdsskola sitter du i tre år om du dömts till tre år, säger Skoglund.

- Det är ett märkligt synsätt att människor skulle bli bättre av att sitta i fängelse. Ingen person, i synnerhet yngre människor, blir bättre av det.

- Polis och åklagare är måna om att unga ska sluta att begå brott. De har en bättre prognos att leva ett normalt liv om de döms till vård och behandling, säger Skoglund.

- Vi måste ha ett mänskligt perspektiv. Men begår unga personer grova brott måste domstolen döma dem till fängelse. Jag ser gärna tuffare tag mot unga brottslingar. De ska dömas fortare.

- De får ofta många chanser och jag tycker att frihetsberövande som anhållande och häktning ska övervägas oftare.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons