Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny JK-utredning om Vallo

Annons

Justitiekanslern (JK) kommer inte att göra någon ny utredning om Osmo Vallos död vid ett polisingripande i Karlstad 1995.

JK hänvisar till att flera tidigare utredningar redan kritiserat inblandade myndigheters agerande.

Den 41-årige Osmo Vallo dog i en polisbil sedan han gripits under stort tumult i ett bostadsområde i Karlstad. Händelsen rönte stor uppmärksamhet och har utretts flera gånger.

Två polismän dömdes till dagsböter för att deras hund bitit Vallo. JK riktade kritik bland annat mot en rättsläkare. En särskild utredning, på uppdrag av regeringen, kom fram till att brottsutredningen om dödsfallet varit bristfällig. Även Rättsmedicinalverket kritiserades.

Förre ambassadören Anders Sandström, som engagerat sig i fallet, krävde år 2005 att det rättsmedicinska underlaget om Osmo Vallos död skulle granskas på nytt.

JK meddelade dock på torsdagen att kanslern inte kommer att göra någon ny tillsyn i ärendet. Beslutet motiveras dels med att andra utredningar redan behandlat Osmo Vallos död, dels med att JK inte brukar granska "förhållanden som ligger långt tillbaka i tiden". Det beror bland annat på att eventuella fel som begåtts i tjänsten blivit preskriberade.

TT

Mer läsning

Annons