Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen nåd för tysk terrorist

Annons

Den livstidsdömde RAF-terroristen Christian Klars nådeansökan har avslagits. Tyskland är inte redo att dra ett streck över vänsterterroristernas blodiga framfart under 1970-talet.

Röda arméfraktionen (RAF) misstänks ha begått 34 mord mellan 1970 och 1991. Klar dömdes 1982 för medverkan i morden på riksåklagaren Siegfried Buback, bankchefen Jürgen Ponto och näringslivsledaren Hanns-Martin Schleyer.

Buback blev det första offret under en blodig period som kom att kallas Tysk höst, när han sköts i sin Mercedes av RAF-medlemmar som passerade på motorcykel i Karlsruhe 1977.

RAF, även kallad Baader-Meinhof-ligan efter grundarna Andreas Baader och Ulrike Meinhof, riktade sina våldshandlingar mot vad de kallade den kapitalistiska förtryckarstaten Västtyskland. Målen var den tyska eliten och den amerikanska militären i landet.

President Horst Köhlers beslut att avslå Klars nådeansökan välkomnades av konservativa CDU och liberala FDP. Deras främsta argument är att Klar inte har visat någon ånger och inte bidragit till att klargöra vilka RAF-medlemmar som var inblandade i olika mord.

Socialdemokraterna SPD har däremot framhållit att presidenten är suverän i sitt beslutsfattande och inte bör utsättas för påtryckningar.

Köhlers beslut grundade sig på utlåtanden från rättsexperter och kriminalvårdsmyndigheter. Han har även varit i kontakt med offrens anhöriga. Den 4 maj träffade han personligen Klar, ett möte som kritiserades av regeringspartiet CDU.

Nyligen sade Bubacks äldste son Michael till en tysk tidning att han hade trovärdig information från tidigare medlemmar i den numera upplösta RAF om att Klar inte var inblandad i mordet på hans far.

Den 54-årige Klar kan nu bli frigiven tidigast 2009.

Birgit Hogefeld, ledare för den tredje RAF-generationen, fick också avslag på sin nådeansökan. Hon greps 1993 i Bad Kleinen i östra Tyskland. Hon kan bli fri tidigast 2011.

Brigitte Mohnhaupt, som ledde RAF tillsammans med Klar sedan de ursprungliga ledarna begått självmord i fängelset, frigavs emellertid i mars efter att ha avtjänat 24 år i fängelse.

TT

Mer läsning

Annons